Yeni Üniversite Sınavı Hakkında Bilgi

Üniversitelere giriş sınavı başta olmak üzere eğitim alanında uygulanan her sınav sistemi belirli aralıklarla yenilerek değişime uğratılmakta. Yapılan her değişiklik sistem üzerinde yenilikler meydana getirerek eğitim yapısının bütünü ile düzenli olmasına olanak sağlamakta. 2017 yılı sonlarında Üniversiteye giriş sınavında değişiklikler meydana gelebileceğini dile getiren YÖK başkanı, uzun uğraşlar sonucunda yapılan değişikliklerin meydana getirdiği etkileri şu şekilde ifade etmiştir.  Daha öncesinde Üniversiteye Giriş Sınavı için uygulanan YGS ve LYS, öğrencilere 2 farklı oturum içerisinde sunularak uzun zaman dilimi içerisinde gerçekleştirilmekte idi. YGS sınavından gerekli olan 180 puan barajını geçen öğrenciler yapılacak LYS sınavına girmeye hak kazanmakta olup bu sınav üzerinden üniversite tercihlerini yapmakta idi. Bazı lisans bölümleri istisnai olsalarda YGS sınavından öğrenciler alarak eğitim ve öğretime başlamakta idi. Bu şekilde karmaşık yerleştirme sisteminin olmasından dolayı YÖK üniversiteye giriş sistemini bütünü ile değiştirerek yeni bir sisteme geçiş yaptıklarını duyurdu.

Üniversite sınavına hazırlanan milyonlarca öğrenci yeni açıklanacak sınav sistemini oldukça merak ederek meydana getirdiği yeniliklerin kendilerini nasıl etkileyeceğini öğrenmeye çalışmakta. YGS ve LYS sınavı yerine gelecek olan sistemin Yükseköğretim Kurumlar Sınavı (YKS) adı ile anılacağını ve tek bir oturum şeklinde oluşacağı ifade ediliyor. YKS sınav sistemi ile ilgili ayrıntılı bilgiler öğrenmek isteyen kişiler;

YKS Sınav Sistemi

  • YKS Sınav sistemi öğrencilerde meydana gelen  sınav stresini en aza indirerek karmaşıklıktan uzak sade ve yalın bir sistem oluşturmayı hedeflemektedir.
  • YGS ve LYS sınavlarının arasında 3 4 ay gibi bir süre olduğunu bu sürecin öğrencileri oldukça olumsuz etkilediğini söyleyebiliriz.YKS, bu süreci 5 güne indirerek tüm aşamaları 5 günde tamamlatmakta.
  • Bir haftada biten sınavlar sonucunda puan türlerinde daralmaların meydana geleceğini, bu durumun öğrenci başarılarına büyük oranda etki edeceğini belirtmek istiyoruz. hangi puan türü olursa olsun katsayı oluşturabilecek, öğrencilerin yüksek puanlar almalarına olanak sağlayacak dersin Türkçe ve Matematikten oluştuğunu belirtmek istiyoruz.
  • Müfredat her sınavda olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan müfredata uygun olacağını bu nedenle hem ailelerin hem de öğrencilerin stresten uzak mutlu ve huzurlu bir hazırlık geçirmeleri gerektiğini belirtmek isteriz.
  • Sınav sistemlerinde meydana gelen her değişim başta öğrencileri sonrasında ise hocaları ve aileleri derinden etkilemektedirler. Büyük endişe ortamları içerisinde yapılan değişiklikleri öğrencilere benimsetmek için çocukların psikolojik dengelerini bozduklarını, başarısızlık durumlarının meydana geldiğini belirtmek istiyoruz.
  • Endişe ortamı oluşturmadan öğrencilerin yapması gereken işlemlerin sadece derslerini dinlemeleri ve zamanında ders çalışarak sınavlara hazırlanmaları önerilmekte. Yapılan yeni sınav sisteminin dünya içerisinde eğitim oranı yüksek ülkelerin sınav sistemlerinden esinlenerek oluşturulduğunu ve başarı oranının oldukça yüksek olduğunu eklemek istiyoruz. Bu aşamada aile desteği, rehberlik hocasının yönlendirmesi oldukça önemli.

Yükseköğretim Kurumlar Sınavı (YKS) Nasıl Yapılacak?

  • İlk olarak 2018 yılı içerisinde uygulanacak olan Yüksek Öğretim Kurumlar Sınavı tek oturum olarak adlandırılsa da aslında iki oturum altında uygulanacak. İlk oturum sırasında öğrencilere temel yeterlilikleri ölçülecek.
  • Temel yeterlilik sınavı içerisinde öğrencilerin akıl yürütmeleri, muhasebe üzerine sözel ve sayısal yetenekleri, Türkçe Dilini doğru olarak okuyup anladıkları ölçülecek.
  • Temel Yeterlilik sınavı sabah saatlerinde gerçekleştirileceğini, ikinci oturumun öğleden sonra uygulanacağını belirtmek istiyoruz.
  • Öğleden sonra uygulacak oturumda ise öğrencilere lise müfredatına göre hazırlanmış bilgi odaklı sorular sorulacak.
  • YKS sınavının şu an için tarihi tam olarak belirli olmasa da Haziran ayı içerisinde haftasonunda yapılacağı belirtilmekte.

Yükseköğretim Kurumlar Sınavında ilk oturumun sınav kaydı yapan tüm öğrenciler için zorunlu olduğunu belirtiliyor.  Temel yeterlilik olarak adlandırılan sınav bölümü içerisinde matematik ve türkçe sorularının yer aldığını ve öğlene kadar süreceğini, verilecek kısa bir öğle arası ile ikinci oturuma geçileceği açıklandı. Verilen öğle arası içerisinde öğrencilerin rahatlayabilmesi için gerekli zamanın tanındığı, aradan sonra 4 testten oluşan ikinci sınava giriş yapacaklardır.

Yükseköğretim Kurumlar Sınavı (YKS) Sınavı Ne Zaman Yapılacak?

Sınavın ne zaman yapılacağı ile ilgili net bilgi şu an için paylaşılmadığını, gelen bilgiler sadece Haziran ayı içerisinde belirlenen bir hafta sonunda yapılacağıdır. 2 oturumdan yapılacak sınavın toplam soru sayısının 80 adet olduğunu, temel yeterlilik testinden minimum alınması gereken puanın 150 olduğunu söyleyebiliriz. Temel yeterlilik sınavından geçer 180 puan ve üzeri alanların lisans bölümlerini tercih etmeye hak kazandıklarını, eğer 200 puanın üzerinde almaları durumunda puanlarını bir sonraki yıl kullanabilmek üzere korumaya alabilecekleri de paylaşılan notlar arasında yer almakta. Yukarıda da belirttiğimiz gibi temel yeterlilik olan sınavın ilk bölümü tüm öğrenciler için zorunlu olarak gösterilmekte. Oturumlar ile ilgili planlamaların halen devam ettiğini, verilecek süreler üzerine ayarlamalar yapıldığını söyleyebiliriz. geçmiş yıllarda birçok öğrencinin sınav süresi stresinden dolayı başarısızlıklar yaşamasından dolayı YKS sistemi içerisinde uygulanacak sınav süresinin oldukça dengeli olarak ayarlanacağını belirtmek istiyoruz. LYS sınav sisteminde tercihlerde uygulanan puan türü sayısının 18 olmasına karşın YKS sisteminde tercih edilebilecek puan türünün 5 adede indirildiği görülmekte. Yeni Sınav Sisteminin birçok öğrenci için iyi bir tercih olduğunu ve hayallerinde yer alan üniversitelere gidebilmek için oldukça güzel bir tercih olduğunu söyleyebiliriz.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button