Yeni Doğan Bebek Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Onu hamilelik boyunca besleyen göbek kordonu, genellikle bir ila iki hafta süren, kuruma ve düşmeyi beklerken, rahmin dışında bir miktar bulunan bir forma sahiptir. Her bir bebek bezi değişiminde, karın bölgesini sıcak suyla nazikçe silin ve kordonun kendiliğinden kurumasını bekleyin. Uzmanlar, bebeğin nemi tutabildiğini ve bu durumun da söz konusu bölgeyi hızlıca oldukça kirli ve kokmuş oldukça yapabileceğini söylüyor. Eğer göbek kordonunda herhangi bir koku, kızarıklık, şişlik, kabarıklık görünüyorsanız, sağlık uzmanınıza başvurun. Banyo sonrasında havanın kordonu kurutmasına izin verdiğiniz sürece kordonun biraz nemlenmesi normaldir. Hassas olan bu bölgeyi kazara vurmamak ya da çarpmamak için dikkatli olun.

Bebeğinizi banyo yaptırmak için doğumunun ilk haftasının geçmesini bekleyin. Yenidoğan ciltlerinin çoğu, büyük ölçüde ter bezlerinden gelen yağlardan oluşan vernix caseosa adı verilen kremsi, beyaz bir maddeyle kaplıdır. Bu tabaka bebeğinizin cildini koruyan bir bariyer görevi görür. Doğumdan sonra, bu doğal kaplama bebeğinizin hassas cildini sağlıklı ve nemli tutarken bakteri barındırmaya da devam ettiği unutulmamalıdır. Beş ila 10 gün içinde, tabaka kendi başına kayacaktır. Bu sürenin geçmesinden sonra bebeğinize ilk banyosunu yaptırabilirsiniz.

Bebeğinizin vücudunu ılık suya batırılmış yumuşak bir bezle yıkayınız, sadece ihtiyaç duyulduğunda sabun kullanınız. Bebeğinizi ilk aydan sonra daha derinlemesine banyo yaptırmaya başladığınızda, işlemi haftada bir kez tekrarlamak yeterli olacaktır. Bebekler için özel olarak formüle edilmiş, sabunlu olmayan şampuanları kullanmalısınız. Unutmayın ki, bebek formüllü şampuanlar iyice köpürmediğinden, suya daha fazla şampuan dökmeyi bırakmalı, suda köpükler oluşmasını beklememelisiniz.


Diğer Temizlik İşlemleri
Bebeğinizin üreme organını banyodaki diğer vücut kısımları gibi nazikçe ve ılık suyla durulayın. Ayrıca bebeğinizin genitalinin kurumasına yardımcı olmak için kullandığınız bebek pudrasına karşı çok dikkatli olmanız gerekmektedir. İnce tozlar bebeğinizin akciğerlerine kolayca gidebilir. Bu nedenle mümkün olduğunca bebek pudrası kullanmamalısınız.

Bebeklerde Cilt Bakımı
Bebeğinizin cildi zaten mükemmel bir şekilde yumuşacıktır, ancak uzmanlar, cildin nemlenmesini sağlamak için düzenli olarak bebek dostu bir losyonun uygulanmasını tavsiye ediyor. Yaklaşık iki ila dört haftalıkken, bebeklerin yüzlerinde bir sivilce döküntüsü geliştirmesi çok yaygındır. Bu sivilceler ve döküntüler yanaklarını, burnunu, alın ve çenesini kaplayabilir, hatta vücuda yayılabilirler. Bu durumun nedeni annenin hormonlarının hala bebeğin vücudunda dolaşmasından kaynaklanmasıdır. Bu nedenle döküntüleri önlemek için yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur. Bebeğin vücudundaki döküntülerden dolayı panik yapmayın. Bu çirkin ördek yavrusu aşaması geçicidir ve iki ila altı hafta içinde kendini çözecektir. 

Bebeklerin yüzlerini banyo zamanında ılık su ile nazikçe temizleyin ve asla sivilcelere dokunmayın. Bununla birlikte söz konusu döküntü alerji, egzama ya da daha ciddi bir şeyin belirtisi olabileceği için zamanla kötüleşirse, sağlık uzmanınıza danışın. Aynı zamanda ebeveynler ve bakıcılar, kafatasının kemikleri henüz birbirine kaynaşmamış bir bebeğin başındaki yumuşak noktalara dikkat etmelidir. Bir bebeğin kafa derisi çok hassastır ve kolayca çizebilir. Bebeğinizin saçlarını şampuanlarken saç derisini çok kuvvetli bir şekilde fırçalamaktan kaçının ve beşik başlığına dikkat edin.

Bebeklik dönemlerinde bebeğin kafasında bazı lekeler oluşabilir. Bu konudaki görüşler, bebeklerin bu lekeleri neden geliştirdikleri konusunda farklıdır. Kimi uzmanlara göre lekeler annenin hormonlarına bağlı olabilir veya bir mantar enfeksiyonu biçiminde başka bir tepki olabilir. Bu durum üç aylık ve üstü bebeklerde çok yaygındır. Bu lekeler birkaç ay içinde kendi kendine dökülür. Ebeveynler, bebeğin kafasını su veya zeytinyağıyla nemlendirerek lekelerin gevşemesine yardımcı olur. Daha sonra yumuşak bir fırça veya bez kullanarak lekenin geçmesi için deriyi hafifçe teşvik eder.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button