YDS Sadece İngilizce için mi Yapılıyor?
Yabancı Dil Sınavının kısaltılışı olan YDS, İngilizce seviye belirleme sınavıdır. YDS’ye girerek geçerli puan alan bireyler, birçok sektörde daha avantajlı konuma gelirler. Örneğin KPSS merkezi yerleştirmelerinde kimi kurum kontenjanlarında aranılan şartlar arasında yabancı dil şartı bulunabilir. Hatta KPSS’den görece düşük puan alan bir kişi yabancı dil belgesi sayesinde birçok kişinin sıralamada önüne geçerek kadrolara yerleşebilir. Bunun yanı sıra KPSS merkezi yerleştirmelerinde kimi kurum kontenjanlarında beklenilen şartlar içerisinde yabancı dil bulunabilir. Bu durumda da yabancı dil belgesine sahip olan bir kişi birçok adayın önüne geçerek aynı ya da daha düşük puan aldığı kişiyi eleyebilir.
Bunun yanı sıra araştırma görevlisi seçme ve atama işlemlerinde yabancı dil yeterlik sınavı yerine YDS sonuçları kullanılabilir. KPSS lisans adaylarının en çok ihtiyaç duyduğu yabancı dil yeterlilik belgesi lisans seviyesinde tüm yerleştirmelerde fazla rakamda kontenjan için yabancı dil puanı istenir. Özellikle lisans adaylarının YDS’ye girmeleri önemlidir. Tüm bunların yanı sıra KPSS A grubu adaylarının girdiği sınavda, sonuçlarda A grubu puanlar içerisinde 91’inde yabancı dil bileşeni vardır. A grubu adayı hukuk, iktisat, maliye alanlarında çok iyi bir derece almış olsa dahi, YDS’ye girmezse 91 tane puan türü hesaplanmayacak ve pek fazla kurum sınavına giremez. Bu nedenle KPSS A grubu adayların tamamının Yabancı Dil Sınavına girmesi gereklidir.
Kamu Personeli ve Yüksek Lisans Adaylarının Durumu
Kamuda personelinin, yabancı dil tazminatı almak için YDS’ye girmeleri gerekir. Yüksek lisans adaylarının yüksek lisans programına kayıt olabilmesi için ALES puanının yanı sıra yabancı dil puanına da ihtiyacı vardır. Bu nedenle master yapmak isteyen kişilerin Yabancı Dil Sınavına girmeleri gerekir. Bunun yanı sıra araştırma görevlisi olmak isteyenlerin de YDS’ye girmeleri önerilir. Aynı durum doktora öğrencileri için de geçerlidir. Doktora yapmak isteyenlerin yabancı dil puanına sahip olması gerekir. Doçent adaylarının ise sınava girerek en az 65 puan almaları gereklidir. Doktora ve sanatta yeterlilik faaliyetlerine start vermek üzere olanların YDS’den minimum 55 puan almaları gereklidir.
Geçmişte kamu personelinin yabancı dil tazminatı alması için KPDS’ye girmesi gerekiyordu. Günümüzde yine kamu personelinin KPDS kaldırıldığı için YDS’ye girmesi ve en az 70 puan alması gereklidir. Öğretmenler de kamu görevlisi oldukları için YDS’ye girip minimum 70 puan alarak her ay yabancı dil tazminatı alarak maaşlarını yükseltme şansına sahiptirler. ÜDS ve KPDS sınavlarının yerine gelen YDS, yılda iki kez yapılır.
YDS Sadece İngilizce için mi Yapılıyor?
YDS sadece İngilizce değil, Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca, Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca, Yunanca, Arapça ve Rusça dilleri için de yapılır. 9,30’da başlayan sınav toplam 150 dakika sürer. Adaylara toplam 80 soru sorulur. 100 puan üzerinden 90 – 100 alanlar A seviyesi, 80 – 89 arasında alanlar B seviyesi, 70 – 79 arasında alanlar C seviyesi, 60 – 69 arasında alanlar D seviyesi, 50 – 59 arasında puan alanlar ise E seviyesi olarak sınıflandırılır.
ÖSYM’nin aldığı karara göre YDS sonuçları her bir kurumun kendi mevzuatında bulunan geçerlilik süresine tabi olacak. YDS geçerlilik süresi başvuru yapılan kurum tarafından belirlenecek. YDS’de başarıyı yakalamak için farklı çalışma tekniklerini uygulamak gerekir. Sosyal alanda kullandığınız iyi bir İngilizceye sahip olmak YDS’de yetersiz kalabilir. Bu nedenle gramer ve okuma-anlama konusuna ağırlık göstermek gereklidir. Bunun yanı sıra çeviri tekniklerini incelemeli ve Türkçe-İngilizce ve İngilizce-Türkçe çeviriler üzerinde pratik yapmanız gerekir.