Yangın Söndüren İtfaiyeci Robot
Japonlar teknoloji ve bilim denildiğinde, en iyi yapan ülke olmuştur hep. Ancak Çin de ondan pek aşağı kalmıyor yani Çin’in de hakkını yememek lazım, japonlar yangınları söndürmek için yeni bir robot icat ettiler. Bu robot bildiğiniz Cyborg robotlardan değil, tamamen hortum tipinde bir robottur. Test çalışmalarında hortum robot, yangınları çok kolay söndürebiliyor böylece itfaiye erlerinin de yanma tehlikesi ortadan kalkıyor. Hortum robotun da sıcaklık algılayan sensörleri ve termal kamerası var. Japon mühendisler yaparsa mükemmelini yapar inancı her bir buluşta daha çok pekişiyor. Japon mühendisler havada asılı duran bir robot itfaiyeciyarattılar.
Yangın Söndüren İtfaiye Hortum Robot
Kendi dengesini de kendisi sağlayabiliyor. Robot, ICRA 2018 konferansında sunuldu. Bazı durumlarda, itfaiyecilerin söndürmek için doğrudan ateş kaynağına ulaşmaları zor olduğundan bu tür bir robota ihtiyaç vardı. Örneğin, büyük bir binada, ana girişten güvenli bir şekilde girilmesi mümkün olmayan bir yangın meydana gelebilir. Bu tür durumlar için mühendisler, pencerelerden veya binanın diğer kısımlarından alevlerin kaynağına ulaşabilecek yetenekte uçan robotlu itfaiyecileri tasarladılar. Letonya da da aynı amaçla bir çalışma yapıldı. Bu kez yangınları söndürmek için su haznesi olan Drone kullanıldı ama Japonların hortum robotu kadar çevik değil. Tohoku Üniversitesi‘nden Satoshi Tadokoro yönetimindeki mühendisler tarafından oluşturulan hortum robot, havada asılı kalabiliyor ve dengesini koruyabiliyor.
Aşağıda güvenli yerden su çekiyor ve basınçlı olarak alevlere doğru püskürtüyor. Robot suyu püskürtmek için bir hortum ve nozüllü modüller içerir. Ana modül hortumun ucuna takılıyor ve hem hortumu havada tutmak hem de yangını söndürmek için kullanılır. Hortumun daha uzun yapılması gerekiyorsa, uzunluğu boyunca nozüllü ek modüller kurulabiliyor. Hızlı su akışları olan hortumun dengesiz olması nedeniyle, geliştiriciler bunun için bir kontrol sistemi oluşturmuşlardır. Akışkan akışının yoğunluğunu değiştirmek yerine, daha yapısal olarak daha basit bir devre seçtiler ve yönünü değiştirmeye karar verdiler tabi bu büyük bir mühendislik istiyor. Bu da japonlarda var. Daha çok yeni olan bu robot teknolojisinde, dikkate değer dahiyane mühendislik fikri, denge sağlamak için suyun yoğunluğu ile oynamak yerine, yönünü değiştirmeleridir.