Ukrayna’da Kalma Süresi Ne Kadardır? Ukrayna Ticari Vizesi Nasıl Alınır?

Son zamanlarda birçok kişinin gerek tatil gerek eğitim gerekse tamamen yerleşme amacı ile Ukrayna hakkında bilgiler araştırdığını görmekteyiz. İki ülke arasındaki ilişkilerin iyi yönde olmasından dolayı turistik vizenin kalktığını, kimlik ile ülkeler arasında geçişin sağlanabildiğini söyleyebiliriz.  Uçak biletlerinin ucuz olmasından ve uçuş süresinin maksimum 2 saat kadar olmasından dolayı başta gezginler olmak üzere tatilcilerin de odak ziyaret noktalarından birisi haline gelmiş durumda. Ülkeler arası yapılan anlaşmalarda turist olarak ülkeye giren kişilerin maksimum durabileceği süreler yasallaştırılmış ve çiğnenmemesi için bazı yaptırımlar düşünülmüştür. Son zamanlarda ziyaretçi sayılarında meydana gelen artış ülkelerde daha fazla kalmanın yollarının araştırılmasına da olanak sağlamıştır.

Turist Olarak Ukrayna’da Ne Kadar Kalabilirim?

Bir Türk vatandaşının turist olarak Ukrayna topraklarında 180 gün kalabilirsiniz. Tek seferde bu süreyi kullanmanızın mümkün olmadığını her 6 aylık süre içerisinde 3 ay konaklama hakkınızın bulunduğunu belirtmek istiyoruz. Ukrayna hükümeti, turist olarak ülkeye giriş yapan Türk vatandaşlarına tanılan 90 günlük süreyi de tek seferde kullanmalarının önüne geçmekte. Tek seferde 60 güne kadar kalma imkanı veren Ukrayna hükümeti sınırdan çıkış giriş yapılması durumunda kalan 1 aylık süreyi turistlere tanımaktadır. Giriş çıkış yapma durumunu sadece Türkiye olarak düşünmemeniz gerektiğini, sınır komşuları ülkeler üzerinden de yapabileceğinizi belirtmek istiyoruz. Bununla beraber gezileriniz sırasında Ukrayna’yı beğenmiş, burada yaşamaya karar verdi iseniz Ukrayna’da Oturum İzni Nasıl Alınır bölümüne geçiş yaparak bu konu hakkında da bilgiler verelim.

Ukrayna’da Oturum İzni Nasıl Alınır

Turist olarak yukarıda da belirttiğimiz üzere 180 gün kalma süreniz bulunmaktadır. Bununla beraber daha uzun süre Ukrayna’da kalmak isterseniz oturum izni almanız gerektiğini belirtelim. Burada da devreye maalesef Ukrayna yasalarının girdiğini, Türk vatandaşlarına doğrudan oturum izninin verilmediğini söyleyebiliriz. Ukrayna’da oturum izni alabilmenin sadece 2 yolu bulunmaktadır. Bu yollardan ilki ülke içerisinde ticaret girişimleri ile uğraşarak belirli oranda yatırımlar yapmak ya da Ukrayna vatandaşı birisi ile evlenmek olduğunu söyleyebiliriz. Bu 2 yoldan başka oturum izni almanın şu an için imkansız olduğu görülmektedir.

Ukrayna Ticari Vizesi

Ukrayna’da uzun süreli kalmanın bir diğer yolu olarak ticari vize almak olduğunu söyleyebiliriz. Konsolosluk tarafından belirtilen belgelerin temin edilmesi durumunda 2 yıla kadar ticari vize alabileceğinizi, bu süre içerisinde iken sınırsız olarak ülkeye giriş ve çıkış yapabilirsiniz. Ticari vize alabilmek için adınıza en az şahıs şirketi, anonim şirket ya da şirket ortaklığının bulunması gerektiğini ve faaliyet sürdürmesi gerektirdiğini söyleyelim. Şirketin aktifliği, büyüklüğü, yıllık cirosu, faaliyet alanları gibi etmenler vizenin süresine etki ettiğini, yukarıda dile getirdiğimiz 2 yılın artabileceği ya da düşebileceğini belirtelim. Konsolosluklar tarafından istenilen belgeler ise; işletmenizin kayıtlı olduğu ticaret odasından faaliyet belgesi almak, kuruluş metni, vergi levhası, imza sirküsü ve en az 2 yıl geçerliliği olan pasaport olduğu belirtilmektedir. Tüm belgeler ile beraber uluslararası geçerliliği olan sağlık sigortasının da yaptırılması gerektiği ifade ediliyor.

Ukrayna Vize İhlal Durumu

Genel olarak ülkemizden Ukrayna’ya yapılan seyahatlerde karşılaşılan en büyük sorunlardan birisi de vize ihlal durumudur. Belirtilen prosedürlere göre 180 gün içerisinde iken maksimum 90 gün kalmanız gerektiğidir. Bu durumu 1 gün geçirmeniz durumunda vize ihlal durumu ile karşı karşıya kalırsınız. Eğer böyle bir durum ile karşı karşıya kalırsanız anında sınır dışı edileceğinizi ve en az 5 yıl Ukrayna’ya giriş yasağına çarptırılacağınızı belirtmek istiyoruz.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button