Titanik Faciası Nasıl Oldu? Titanik Gemisinin Batış Nedenleri
Sayfa içerikleri
20. yüzyılın en büyük deniz felaketlerinden birisi olarak gösterilen Titanik gemisinin buzdağına çarparak batması 1500 kişinin ölümüne neden olmuştu. 1912 yılının 15 Nisan gecesi meydana gelen olay, günümüzde dahi halen birçok soru işaretinin meydana gelmesine neden olmakta. Yapıldığı dönem içerisinde insan eli ile hayata geçirilmiş en büyük motorlu araç olarak gösterilen gemi, oldukça lüks ve donanımlı olarak inşa edilmişti. Titanik gemisinin uzunluğu 271 metre, yüksekliğinin 100 metre, genişliğinin ise 29 metre olduğunu ve yüksüz boş ağırlığının 66,000 ton olduğu belirtilmekte. Tekne gövdesinin çift tabanlı olarak yapıldığını ve su geçirmez olarak adlandırılan 16 bölmeden yapıldığı, bu nedenle Tanrı tarafından dahi batırılamayacak olduğuna inanıldığını görmekteyiz.
İç dizaynına o kadar çok önem verilmiş ki Titanik içerisinde 500 kişilik yemek salonu, birinci ve ikinci sınıf yolcular için ayrı ayrı kütüphane, okuma salonları, kahve odası, sigara içme odası, asansörler, süit odalar, Türk hamamı gibi akla gelebilecek her türlü lüks gereç tarafından donatıldığını ve ışıl ışıl bir yapıya sahip olduğunu görmekteyiz. Başta geminin sahibi olan White Star Line şirketi sahipleri, gemiyi yapan tersane çalışanları ve yolcular geminin batacağı üzerine ihtimal vermiyorlardı. Hatta ilk seyahat sırasında yer alamayan kişiler kendilerini dünyanın en şanssız insanları olarak görmektelerdi.
Geminin Yapım Süreci
Geminin Yola Çıkış Süreci
26 ay süren yapım sürecinin sonunda denize inişi gerçekleştirilen Titanik, aralarında oldukça zengin ve saygın 2340 yolcusu ile beraber 10 Nisan 1912 günü İngiltere’den yola çıkarak New York’a doğru hareket etti. Atlas okyanusuna girene kadar her şeyin normal olduğunu, okyanusa giriş ile beraber birçok geminin buzdağı sinyalleri verdiği görüldü. Titanik, büyük ve güçlü bir yapıya sahip olmasından dolayı verilen tüm uyarılara aldırış etmeden tam gaz ileri yoluna devam etmekte idi. 14 Nisan gecesi saat 23:40 sularında 15 km uzunluğunda 60 metre genişliğinde bir buz dağı geminin karşısına çıkarak yan bölümüne çarptı. Buz dağı çarpmadan sadece 37 saniye önce görülmüş, motorlar durdurularak tam gaz geriye doğru çalıştırılmış, dümen tam sağ çevrilmiştir. Yapılan tüm müdahalelere rağmen çarpışma engellenememiştir. Çarpma durumu meydana gelmesi ile 5 adet bölüm anında su almaya başladı. Eğer 4 bölüm su almış olsa idi gemi batmadan yoluna devam edebilecekti. 5. Bölümün su alması facianın önüne geçemedi.
Çarpma Sonrasında Yolcuların Tepkisi
Buzdağına çarptıktan sonra durum ile ilgili enkaz tespit çalışmalarında bulunan mühendisler kısa bir süre sonra acı gerçek ile yüzleşeceklerdi. Batmaz denilen dünyanın en büyük gemisi Titanik daha ilk seferinde soğuk sular altında kalacaktı. Gemi su almaya başladığı zaman mühendisler, kaptan ve personeller yolcuların tahliye edilmesi gerektiğine karar verdiler. Gemi, yapı olarak 64 filika alabilecek olmasına rağmen görüntüsünde bozulmalar meydana gelmemesi için 20 filika ile donatılmıştı. Tahliye çalışmaları başladığı sırada yolcuların büyük bir bölümü filikalara binmeyi red etmiş, dünyanın en büyük gemisinin batacağına inanmamış. 60 kişi alabilen filikalar o anın endişesi ile 15 20 kişi ile doldurularak suya indirilmişti. Geminin batacağını sonradan anlayan kişiler filikalara binmek istese de iş işten geçmiş, boş filika bulunamamıştı. 2 saat 40 dakika su üzerinde kalan Titanik, 15 Nisan gecesi 02:20 dolaylarında batmış, 1500’den fazla kişinin ölümüne neden olmuştu.
Geminin Batışındaki Sır Perdeleri
Titanik, bugüne kadar buzdağına çarparak battığına inanılmıştı. Bunun için haklı sebepler bulunmakta idi. Geçtiğimiz günlerde Titanik üzerine 30 yıldan beri çalışan bilim insanlarının batışın buzdağından kaynaklanmadığını, geminin aslında yangından dolayı battığını iddia ettiler. Gemi daha yola çıkmadan kömür dairesinde bir yangın meydana geldiğini, bu yangının motor ekini tarafından söndürüldüğü ancak alt tabakada gizliden gizliye devam eden ateşin gemide büyük hasarlar meydana getirdiğini bu nedenle en ufak bir darbenin buzdağı ile dağıldığını görmekteyiz. Eğer Titanic buz dağına yandan değil burundan çarpsa idi bu batışın olmayacağını, geminin hasar almadan yoluna devam edeceği de araştırmalarda ortaya çıktı. Batışından 73 yıl sonra Eylül 1985 tarihinde yürüten çalışmalarda Titanik Atlas Okyanusunun 3950 metre derinliğinde bulunmuş ve o günden bu yana okyanusta kalmaya devam etmektedir.