Teknoloji İnsan Hayatını Nasıl Etkiler Örnekleri
Teknolojinin gelişmesi bir anlamda insanları kendisine bağımlı hale getirmiştir. Teknolojinin birçok faydası bulunsa da insanların gereğinden fazla bir şekilde hayatlarına entegre etmesinin sağlık üzerinde birçok etkisi vardır. Özellikle taşınabilir ve giyilebilir teknoloji cihazları, kullanım amaçlarının dışına çıkıldığında insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Mobil oyunlar, bildirimler, internette sörf yapmak gibi sebepler teknolojiye uzun süre kayıtsız kalmanın önündeki en büyük engeller olarak görünüyor.
Durum öyle bir bağımlılık yarattı ki insanlar telefonlarından 1 saatliğine bile ayrılmak istemiyorlar. Sürekli olarak mobil cihazların kullanımı, beraberinde bazı sağlık sorunlarını getiriyor. Özellikle omurgalar, boyun ve sırt üzerinde etkili olan rahatsızlıklar kendisini göz üzerinde de belli ediyor. Teknolojiye olan düşkünlüğün bedelini dikkat bozukluğu, obezite, cinsel isteksizlik, baş parmağın mutasyona uğraması ve görme yetisinin azalması ile ödüyoruz.
Mobil Teknoloji Cihazların Fazla Kullanılması
Taşınabilir mobil cihazların hayatımızı kolaylaştırdığı yadsınamaz bir gerçektir. Ancak bu cihazların olması gerekenden fazla kullanılmasının bazı olumsuz sonuçları vardır. Bu sonuçlar kişinin sağlığını olumsz yönde etkilemektedir. Siz farkında olmadan büyümeye bağlayan baş parmaklar bir nevi mutasyona uğramaktalar. Kronik sırt ağrıları da taşınabilir teknoloji ürünleri kullanımının olması gerekenden daha fazla kullanılması sonucunda oluşur.
Aynı zamanda günlük hayatı etkileyen birçok fiziksel ve ruhsal rahatsızlıkların da oluşmasına sebep olan bu gibi durumlar insan sağlığı için ciddi tehdit oluşturuyor. Yapılan araştırmalara göre, insan beyni 25 yaşına kadar gelişiyor. Gelişim evresini tamamlamamış kişiler, günde ortalama 18 saatini internet başında geçiriyor. Bu durum da kişide dikkat bozukluğuna yol açıyor. Çünkü, beyinin kısa süreli hafıza ve hızlı karar verme alanı olan prefrontal korteks gereğinden fazla aktiviteyle boğuştuğunda kişinin, odaklanmak yerine detayları görmezden gelmeye başlayacağı söylenebilir.
Obezitenin Alzheimer, şeker hastalığı ve kalp rahatsızlığı üzerinde etkili olduğu biliniyor. Gün içerisinde hareketsiz kalarak sadece intenret üzerinden sörf yapmak kişilerin sağlıksız bir yaşamla karşılaşmasına neden oluyor. Hareketsiz kalan kişi doğal olarak kilo alıyor ve bu durum da obeziteye davetiye çıkarıyor. İnsanlar, sosyal ortamda bulunmak, gezmek, alışveriş yapmak yerine sosyal medya hesaplarında gezmeyi tercih ediyorlar. Bu durum da her yıl tüm dünyada obezite oranlarının artmasına neden oluyor.
Teknoloji Bağımlılığı Hasta Ediyor
Yapılan araştırmalar, teknoloji bağımlılığının fiziksel olarak kişiyi tehdit ettiğini ortaya koydu. Fiziksel anlamda sağlık problemleri yaşayan bir kişi aynı zamanda ruhsal olarak da çöküntüye uğrayacaktır. Yaşam kalitesini düşüren bu durumdan kurtulmak için sağlıklı yaşam için yapılması gerekenlere uyulması gerekiyor. Amerika’da yapılan bir araştırma, teknolojinin fazla kullanılması ile yeme içme arasında bir bağlantı kurdu. Araştırmaya göre yüksek teknoloji kullanımı daha fazla yemek yeme alışkanlığını tetikliyor. Kişilerin tüm gün boyunca mobil cihazlarına bağlı olarak yaşaması fiziksel aktivitelerin yapılmasındaki en büyük engel olarak görülüyor. Bu durum da kişinin yaşam kalitesini düşürüyor.
Teknoloji bağımlılığı aynı zamanda çiftler arasındaki ilişkinin bozulmasına sebep oluyor. Gün içinde birbirlerinden daha çok mobil cihazları ile ilgilenen çiftler dikkatlerini birbirlerine veremiyorlar. Bu durum da kişileri ruhsal bunalıma sürüklüyor. Sadece ruhsal değil, fiziksel etkileri de bulunan teknolojide bir mutasyondan söz etmek mümkündür. Özellikle baş parmaklarını kullanarak mobil cihazlar üzerindeki işlemlerini gerçekleştiren kişiler, sürekli telefonlarıyla ilgilenip yazı yazdıklarında parmakları mutasyona uğruyor.Bu farklılık kişinin kullandığı eline göre değişkenlik gösteriyor. Örneğin, solakların sol ellerinin baş parmakları, sağlak olanlarınsa sağ ellerinin baş parmakları değişikliğe uğruyor. Akıllı telefon kullananların baş parmaklarının ortalama yüzde 10 büyüdüğü iddia ediliyor.