Stres Yönetimi Nedir

Stres Yönetimi Nedir

Günümüz insanı için stresle etkili bir şekilde mücadele edebilmek stresi yönetebilmek ve gereksiz yere oluşacak kaygıları ortadan kaldırmak stres seviyesini azaltmanın yollarını bulmak en önemli ve herkesin ihtiyaç duyacağı beceriler arasındadır. Stres hayatımızı çok olumsuz şekilde etkilemekte gerginlik ve kaygıya yol açmakta ve modern insanın en önemli problemi olmaya devam etmektedir. İnsanlar yaşamlarının her noktasında stres ve gerginlik ile mücadele etmek zorunda kalmaktadırlar bunun için ya arkadaşlarından ya aile bireylerinden destek alarak problemlerini gidermeye çalışırlar. Her bir problem onların ruhunda bir yaraya yol açar. Bu nedenle kişinin kendi başına kişisel gelişim eğitimlerini alırken en önemli konulardan biri olan stresle mücadeleyi tek başına öğrenmesi çok yararlıdır.

 

 

Bazen bir noktaya gelirsiniz ve o noktada yanınızda hiç kimse olmaz problemi çözmek için tamamen kendi potansiyelinizi ortaya koymaktan başka çareniz kalmaz bu tür Zorluklar Hayatın çeşitli merhalelerinde karşımıza çıkabilir. Bu nedenle kişinin etrafındaki kalabalıklara güvenmeden sadece kendine güvenerek bu tür stres Yapıcı olaylarla karşılaştığı sırada nasıl başa çıkacağını bilmesi gerekir. Bu beceriye Stres Yönetimi adı verilmektedir. Bazı insanlar doğuştan stres yönetiminde yetenekli insanlardır Bazı insanlar ise kişisel gelişim eğitimleri sırasında Stresle nasıl başa çıkabileceklerini öğrenerek bu yeteneği kazanırlar. Kişisel stres birçok olaydan ortaya çıkabilir, çalışmanın doğasından meydana gelebilir yaşam şartlarındaki değişikliklerden meydana gelebilir veya bireysel problemlerden kaynaklanabilir. Arkadaşlarınızla veya ailenizle olan ilişkilerinizde sorunlar ortaya çıkabilir veya meslektaşlarımızla olan ilişkilerinizde problemler ortaya çıktığında yine zihinsel stres ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Stresin iki yönü vardır birisi fiziksel strestir diğeri ise zihinsel strestir.

Fiziksel stres dinlenme ile geçer ama zihinsel stres biraz daha karmaşık çözümler gerektirir. Stresle ilişkili olan anksiyete , yaşam olaylarının bireysel fiziksel, sosyal veya zihinsel esenliği tehdit ettiği düşünüldüğünde ortaya çıkar. Bir bireyin yaşadığı kaygı Bu yaşam olaylarının ne kadar tehdit edici olduğu ile alakalıdır. Stres oluştuğunda fizyolojik –bedensel tepkiler doğar.  Gerilim, kaygıya doğal bir tepkidir. Fizyolojik değişikliklerin bireyi  alarma geçirecek kadar ciddi olmalarının nedeni, ilkel bir hayatta kalma içgüdüsünün bir parçasıdır. Normalde saatte 15 km koşamazken,  ormanda bir ayı ile karşılaştığınızda dünya koşu rekoru kırabilirsiniz. Bu durum vücudunuzun kendini hayatta tutma dürtüsünün etkisidir. Stres durumunda da vücut bazı tepkiler gösterir. Aşırı uykulu olma ya da hiç uyuyamama , sürekli tetikte olma gibi davranışlar bu dürtüden ileri gelir.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button