Sera Etkisi Nedir?
Sera Etkisi Nedir?
Sera etkisi, atmosferdeki sıcaklıkların yükselmesi sonucu oluşan atmosferik bir ısınma olgusudur, çünkü atmosferdeki belirli gazlar vardır ki bu gazlar (su buharı, karbondioksit, azot oksit ve metan), gelen güneş ışığının geçmesine izin verir. Bu gazlar atmosferde ısıyı yakalamazlarsa dünya çok daha soğuk olacağı için düzen yine bozulacaktır. Yani özetle bu gazlar gezegenimizi ısıttığından dolayı, bunlar sera gazı olarak adlandırılır, ve atmosferde oluşturdukları etki, sera etkisi olarak adlandırılır. Sera etkisi hem iyi hem de aşırı olursa zararlı bir etkidir. Sonuçta ortak bir dünyada yaşıyoruz ve modern bir hayat süreceğim diye direten sanayide gelişmiş ve bol fosil yakıt kullanan tüm ülkeler, dünyanın ömrünü kısaltacak kadar ve iklim değişikliklerine yol açacak şeyler yapmaktan çekinmiyorlar.
Fosil Yakıtlar Sera Etkisini Arttırdı
Fosil yakıtlar dünyada aşırı kullanıldığı için sera etkisi de daha fazla olmaya başladı. Bu da küresel ısınmaya yol açıyor. Fakat insanlar, kavuştukları konfordan vazgeçmezler. Ama ortada büyük bir sorun var: Dünya gezegeni dışında yaşayabileceğimiz bir alan yok. Dünyayı korumak ve en azından onun işleyişini bozmamak birincil görev olmalıdır. Oysa gelişmiş ülkelerde , bu durum pe de önemsenmiyor. Bu vurdum duymazlık daha fazla konfor için dünyanın ömrünün kısalmasına yol açıyor.
Sera Gazları
Sera gazları GHG olarak adlandırılan ana gazlar şunlardır: Ozon gazı, Karbondioksit gazı, Nitröz oksit, Su buharı ve Metan CH4 gazı. Bunların hepsi doğal olarak ortaya çıkar. Termal radyasyon güneşten geldiğinde, bir kısmı ozon tabakası tarafından Dünya yüzeyinden geriye yani uzaya yansıtılır. Bu da bizi radyasyondan korur. Günümüzde modern insanın rahatı düşünülerek ve ön plana alınarak ozon tabakasının delinmesi sağlandı. Ozon tabakası bizleri güneşin zararlı ışınlarından koruyan bir tabakadır. Bu tabakanın zarar görmesi dünyaya daha fazla radyasyon gelmesi demek oluyor. Doğal olan, daima zararsızdır ve dünyanın işleyişini bozmaz. Doğal olmayan ise, dünyanın düzenine ve işleyişine zarar verir. Sanayileşen ülkeler fosil yakıtları bu kadar büyük bir oranda yakarak atmosferdeki sera gazlarına katkıda bulunurlar , sera etkisi daha da kötüleşir ki bu da yeryüzündeki yaşam üzerinde bazı kötü sonuçlar doğurmaktadır. Dünya, enerjisinin çoğunu güneşten gelen radyasyondan alır. Gelen güneş enerjisi çok kısa bir dalga boyuna sahiptir ve dünya yüzeyine ulaşmak için etkilenmeyen atmosferik gazlardan geçer. Dünyaya doğru ışınlanan güneş ışığının yaklaşık yüzde 30’u dış atmosfer tarafından saptırılır ve uzaya geri saçılır. Geri kalan gezegenin yüzeyine ulaşır ve kızılötesi radyasyon adı verilen yavaş hareket eden bir enerji türü olarak tekrar yukarı doğru yansır.
Sera etkisi, sera gazları, küresel ısınma,