Savunma Sanayimizin Son 10 Yılda Geliştirmiş Olduğu 15 Silah
Ülkemizde askeri alanlarda yapılan yatırımlar kendi silahlarımızı üretmemizi ve büyük bir güç olmamızı sağladı. Hala gelişmeye ihtiyaç duymamıza rağmen yerli birçok ürüne de sahip olduk. İnsansız hava aracından yerli helikoptere bir çok ürünü tamamen üretebiliyoruz. İlerde üretime geçecek projeler bulunuyor. Bağımsız ve güçlü olmamızı sağlayacak bu ürünlerden 15 tanesini gelin beraber tanıyalım.
İnsansız Hava Aracı – ANKA
2010 yılından beri kullanılan ve 2013 yılında seri üretime geçilen yerli şahinimiz ANKA, birçok görevde kullanılmış ve görevini sorunsuz bir şekilde tamamlamıştır. Gece gündüz, tozlu veya yağmurlu havada çalışmaya devam eden iha, ilerde de gerekli görevlerde kullanılacaktır. Havadan saldırı da gerçekleştirebilen iha en değerli projelerden biridir.
Elektromanyetik Top – TUFAN
Elektromanyetik sistemlerle atış yapan bu top, geleceğin şimdiden hız rekorları kırmaya başladı. Henüz test aşamalarından çıkmamış olmasına rağmen potansiyeli oldukça yüksek bir silah. Ses hızının katına kadar ulaşan atışlarıyla oldukça etkileyici sonuçlar elde eden TUFAN, göreve hazır olduğunda işini fazlasıyla iyi yapacağına eminiz.
T 129 ATAK Helikopteri
Yerli taarruz helikopteri olan ATAK, hali hazırda kullanılmaya başlanmış olup görevlerde askerlere eşlik etmektedir. Sıcak veya soğuk havalarda sorun çıkartmadan çalışmaya devam edebiliyor. Donanım olarak 76 adet roket, 500 adet mermi ve 20 mm çapındaki top bulunuyor. Görevde alacağı roller ise taarruz, silahlı keşif görevleri, eskortluk, derin taarruz, silahlı destek, konvoy koruma, barış koruma, hava savunma sistemi ve hassas angaje görevlerinde rol alacak.
Tansavar Füzesi – UMTAS
UMTAS taarruz helikopterleri için geliştirilmiş tanksavar füzesidir. Üzerinde barındırdığı teknolojiler onu her zırhlı düşmana karşı üstünkılıyor. Gece gündüz ve sıcak soğuk havalarda bile çalışmaya devam eden füze aynı zamanda hareketli veya durağan hedefler içinde kullanılabilir. Helikopterler için üretilse de sabit kanatlı hava araçları, sabit ve araç̧ üstü kara platformları ile stabilize deniz platformları gibi farklı platformlardan da kullanılabilir özellikte bir sistemdir.
Uçak Gemisi – TCG Anadolu
Dünyada hiçbir ülkenin çift sayılı adette uçak gemisi bulunmuyor. Bu kadar değerli bir projenin ülkemizde bulunması, zor durumlarda olukça etkili bir silah yardımcı olacaktır. Henüz kullanımda olmamasına rağmen, en değerli proje olarak görülebilir. Benim düşüncem bu yönde. Teknik detaylarına bakarsak çok amaçlı Amfibi savaş makinesi, 4 adet LCM çıkarma gemisi, 2 adet LCVP çıkarma aracı, 2 adet RHIB botu, 13 Altay tankı, 27 Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA) , 6 Zırhlı Personel Taşıyıcı (ZPT), 48 muhtelif araç, 1 Amfibi Deniz Piyade Taburu kapasiteye sahip olacak.
Elektromanyetik Fırlatma Sistemi – ŞAHİ209
Mermi fırlatmak için elektrik kullanana ŞAHİ209, günümüzde birçok ülke tarafından geleceğin teknolojisi olarak görünüyor. Çalışmalarında hala devam edilen ŞAHİ209, ABD ve Çin gibi büyük ülkeler bile bu sistem üzerinde çalışmaya başlamış ve yaklaşık 5 milyar dolar yatırım yapılmıştır. Ülkemizde prototipi 2013`te üretildi ve testler hala devam etmekte. Umarım oda yerini kısa süre içinde alır
İnsansız Kara Aracı – TARANTULA
Uzaktan kontrol edilen insansız kara aracı TARANTULA, yaklaşık 3 kilometreye kadar kontrol edilen ve 70 kilometre mesafeye sahip olan araç aynı zamanda 2 ton ağırlığa sahip ve 800 kilogram taşıma kapasitesi var. TEAS ve ASELSAN ile birlikte geliştirdiği Aselsan Sarp silah kulesininin entegre edildiği 8×4 arazi aracı TARANTULA, çok yakında güvenlik güçlerimizin kullanımına sunulacak.
Milli Muharip Uçak
Türkiye’nin yerli savaş jeti projesi çalışmaları hali hazırda devam ediyor. 10 milyar dolarlık bütçe ayrılan projenin ilk denemeleri 2023 yılında yapılacak. 2029 yılında envanterlere giriş yapmaya başlayacak olan ucaların, tamamen yerli bir hava savunmasının ise 2050 yılında gerçekleşeceği düşünülüyor. Ne diyelim geç olsun güç olmasın. Bu işler yapmak baya bir zor olmalı.
Roketsan Kaan Füzesi
Üretimi bitmiş olan Kaan füzesi ROKETSAN tarafından üretilmiştir. Üretimi başlamış olan füzelerin teslimatları günümüzde yapılamaya devam ediliyor. Çapı 610 milimetre olan Ve 2.5 ton ağırlıktaki füze vur kaç taktiği için kullanılıyor. Güdüm Küresel Konumlama Sistemi Destekli Ataletsel Navigasyon Sistemine sahip olan füzenin Harp Başlığı ise Tipi Tahrip, parça tesirlidir. Harp Başlığı Ağırlığı ise 470 kilograma ulaşıyor. Günümüzde üretimi ve kullanımı başlamıştır.
Asimetrik Harp Tankı – ALTAY
Modern tank ihtiyaçlarına göre tasarlanmış olan ALTAY, henüz seri üretime geçmese de gün sayımına başladı. Şehir içi harp koşullarına göre tasarlanmış tankta Kompozit Reaktif Zırh (ERA) ve Çubuk Zırh Sistemleri kullanıldı. YAMGÖZ sistemi ve UKSS’nin yeniden konumlandırılması ile olası durumlara karşı önlem alındı. Muharebe alanında karşılaşılabilecek uzaktan kumandalı bomba ve keskin nişancılara karşı gerekli sistemsel ve donanımsal özellikler eklendi. Kendi sınıfında oldukça etkileyici özellikler barındıran ALTAY, kendisini bekleyen görevler için oldukça hazırlıklı.
Keskin Nişancı Tüfeği – MAM 15
NATO mühimmatlarını kullanan MAM 15, günümüzde askeri mühimmatlar içerisinde yerini almış buluyor. Keskin nişancı tüfeği olarak üretilen ve 1800 m mesafeye sahip olan silah TSK`nın en iyisi olacağı düşünülüyor. Dipçikte geri tepmeyi azaltmak için amortisör bulunuyor. Silah atıcının rahat ateş edebilmesi için ayarlanabilir yanaklık ve dipçik tabanı bulunduruyor. Kullanıcısı için değiştirilebilir birçok özelliğe sahip olan silah zorlu şartlara uygun olarak üretildi.
Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi – KORKUT
KORKUT Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi hava saldırılarına karşı savunma oluşturacak olan silahtır. 4 km’lik menzile sahip olan silah hava ve yer mühimmatı kullanabilirken, seyir füzeleri, helikopterler ve insansız araçlara karşı savunma yapabilecek. STINGER ve IGLA-S gibi ısı güdümlü füzeler de ateşleyebilecek olan KORKUT 400 adet mermi taşıyabiliyor. Hareket halindeyken atış yapabilen KORKUT 35 mm’lik topları hedefe gönderebilecek.
TRG 300 Kaplan Füzesi
Ağır tahrip gücü bulunan KAPLAN`nın kullanım alanı ise uzak mesafe hedefler içindir. Çok geniş alanlara etki edebilen füze hedefleri etkisiz hale getirmede görevini yerine başarılı bir şekilde getiriyor. Teknik detaylarda ise 30 le 120 km mesafe arasında etkili olabilen füze askerleri hedeften oldukça uzakta bir atış imkanı sağlıyor . 30 metrekareye kadar çarpma sonucu etki tahrip etkisi bırakabiliyor. Yaklaşık 585 kg ağırlığındaki ve 70 milimetrelik füzelere sahip.
Uzun Menzilli Askeri Nakli Uçağı – A400M ATLAS
Türkiye hava savunmasına ve füze sistemlerine özellikle yatırım yapıyor. Geleceğin savaşlarının artık askerlerle olmayacağı artık hepimiz biliyoruz. Şimdi ise yerli askeri nakliye uçağımız atlas ile tanışın. Savaş uçağı, tank ve asker taşınması için kullanılacak olan ATLAS, umarız ülkemizin güvende tutma görevinde başarılı işlere imza atar.
Piyade Tüfeği – MPT 76
Yerli piyade tüfeği olarak kullanılacak olan MPT 76, çamurlu veya sulu, sıcak veya kuru, tozlu veya yağmurlu hava demeden her bölgede savaşmaya uygun olarak üretildi. Henüz kara komutanlığına teslim edilmiş olan silah hali hazırda kullanılan g3`lerin yerini kısa sürede alacaktır. G3`e nazaran daha hafif ve kullanışlı olan silah kalitesini ispatlayacaktır.