Saptama Bildiren Cümleler
İki farklı öğretmenin anlatımı ile dile getirilmiştir.
1.ÖĞRETMEN
Saptamak kelimesi oldukça geniş bir kitleye yankı uyandırmaktadır. Öğrenciler genellikle üniversite sınavlarına hazırlanırken Türkçe konuları arasında bulmuş oldukları Saptamak kelimesine sık olarak rastlamaktadırlar. Saptamak kelimesi genel olarak paragraflar içerisinde yer almaktadır. Öğrencilerin kafalarını karıştırmak için uzun cümlelerden oluşmakta olan paragraflarda bulunmakta olan Saptama cümlelerini bulmak aslında çok kolay bir durumdur. Öncelikle sizlere saptama bildiren cümleler nedir? Ne işe yaramaktadır ve nerelerde kullanıldığını detaylı bir şekilde anlatalım. Saptama bildiren cümleler genellikle konular içerisinde yer almakta olan belirgin anlamını taşıyan veya bir şeyi belirgin bir hale kıldırtmak gibi anlamları barındırarak sorulmaktadır. Saptamak kelimesi bir durumu sizlere tespit eden belirgin kılmak anlamına gelmektedir.
Saptama Bildirmek Nedir?
Saptama konu içerisinde yer almakta olan bir durumu belirgin bir hale getirmek için kullanılmakta olan kelime olarak bilinmektedir. Paragraf veya farklı bir yerde kullanılmakta olan cümlelerde sık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir konu hakkında yazılmış olan cümleyi yapmış olduğunuz tespitinizle kurmuşsanız ve gerçekliğinden son derece eminseniz bu cümle saptama bildiren cümlelere örnek olarak gösterilmektedir. Şimdi sizlere saptama bildiren cümleler hakkında örnekler vermeye çalışalım. Sınav dönemi sırasında çalışmış olduğunuz dersleri sınava 1 hafta kaldığında bitirmediğiniz taktirde sınavda başarısız olma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Cümlesi sizleresaptama bildirmektedir. Sizlere yazmış olduğumuz bu yazıları detaylı bir şekilde okuduktan sonra aklınızda yer almakta olan bütün soruların cevaplarına yanıt bulabileceksiniz.
Saptama bildiren cümleleri daha iyi kavrayabilmeniz için sizlere örnekler üzerinde bu durumu açıklamaya çalışacağız. Stresi azaltmada spor aktiviteleri oldukça etkilidir. Ahmet Ümit, yazmış olduğu romanlarında polisiye konularına yer vererek okuyucularına büyük bir heyecan vermektedir. Gibi cümleler sizlere saptama durumunu bildirmektedir. Sizlerde bu konu hakkında detaylı bir bilgi edinebilmeniz için sizlere sunmuş olduğumuz örneklerin hepsine dikkatli bir şekilde bakmanız gerekiyor. Daha sonrasında kitaplarınızda yer almakta olan bütün soruları düzenli bir şekilde çözmeniz lazım. Aksi taktirde konuda edinmiş olduğunuz bilgiler kısa süre içerisinde yok olarak uçacaktır. Bunlara engel olmak içinse bol bol testler çözmeniz gerekiyor.
Arkadaşlar her şeyden önce kullanacağımız kaynak TDK ‘nındır.Dolayısıyla genel geçer,herkes tarafından kabul edilen açıklamaları yaparak kafalarınızdaki soru işaretlerini ortadan kaldıracağız.
Saptama : Saptamak eylemi demek saptamak eylemi ise,tespit etmek (1) ve birşeyi belirgin hale getirmek,belirgin kılmak anlamında kullanılmaktadır.
Daha kolay anlayıp,öğrenebilmeniz için saptama ile ilgili örnek cümleler vererek anlatımı pekiştirmek istiyorum.
-Sınav döneminden bir hafta önce çalışmayı sonlandırmadığınız takdirde sınavda başarısız olma ihtimaliniz çok yüksektir.
-Ahmet Ümit, yazdığı polisiye romanlarda akıcı bir anlatım benimseyerek okuyucuların kitaplarını heyecanla okumasını sağlar.
-Aldığımız ürünlerin geri dönüştürülebilir olması, sürdürülebilirlik için çok önemlidir. Bu yüzden geri dönüştürülebilir ürünler almaya dikkat etmeliyiz.
-Stresi azaltmada spor aktiviteleri çok etkilidir.
Evet arkadaşlar anlamını açıklayıp cümle kurarak örnekler verdim.Eğer anlamadığınız yerler olursa konu altından çekinmeden mesaj atıp sorularınızı sorabilirsiniz.Bunun dışında birçok arkadaşın derste anlamadığını ya da derse gidemediğinden dolayı eksik olduğunu düşündüğü belirten yazılar görüyorum.Eğer böyle sıkıntılarınız varsa bana mesaj atabilirsiniz hiç sorun etmeden cevaplar sizlerin eksiksiz bir şekilde konuyu anlamanıza yardımcı olabilirim.Yukarıda dediğim gibi aşağıya sorununuzu ya da isteğinizi dile getirebilirsiniz.1 gün içerisinde dönüş yaparak yardımcı olmaya çalışırım.
2.ÖĞRETMEN
Türkçe konuları arasında yer almakta olan Saptama bildiren cümleler konusu oldukça geniş bir konu olarak bulunmaktadır. Bu başlık altında sizlere konuyu daha iyi kavrayabilmeniz için detaylı olacak şekilde konuyu anlatmaya çalışacağız. Saptama bildirme cümleleri ilkokul zamanlardan üniversite çağına kadar sürekli olarak karşımıza çıkmakta olan konular arasında bulunuyor. Özellikle üniversiteye hazırlama süreçleri içerisinde iyice çalışılması gereken önemli konular arasında bulunmaktadır. Saptama cümleleri bir konuyu belirgin kılmak, tespit etmek anlamına gelmektedir. Başka bir anlatımla bulunmakta olan bir konu hakkında yorum yapıp, tespitte bulunmak ve konuyu değerlendirmek anlamına gelmektedir. Sizlerde günlük hayatınızda yaşamış olduğunuz bir konu hakkında değerlendirme yaptığınızda saptama bildiren cümleler konusunu anlatmış oluyorsunuz.
Saptama Bildiren Cümleler
Saptama bildiren cümleler konusunu iyi bir şekilde anlayabilmeniz için öncelikle konuları detaylı bir şekilde araştırmanız gerekiyor. Daha sonrasında konuyla alakalı olan soruları çözmeniz lazım. Bu adımları düzenli bir şekilde uyguladıktan sonra ileride önünüze çıkacak olan soruları iyi bir şekilde çözmenize yardımcı olacaktır. Şimdi sizlere saptama bildiren cümleler hakkında kısa örnekler vermeye çalışalım. “Çevremizde yer almakta olan malzemeler ancak bir ustanın elinde değer kazanabilir” cümlesi saptama bildiren cümleler arasında bulunmaktadır. Burada bir konu hakkında yorum yaparak durum tespiti yapmış oluyoruz. Buda saptama bildiren cümleler arasında yer almaktadır. “Ergenlik döneminde geçmekte olan gençler yaşamış oldukları bunalımlar, iş seçimi aşamalarından da kendilerine olumsuz yönde etki eder.” Cümlesi de yine saptama bildiren cümleler arasında bulunmaktadır.
Saptama Bildiren Cümleler Nasıl Anlaşılır?
Yukarıda sizlere anlattığımız gibi saptama bildiren cümleleri detaylı bir şekilde anlayabilmeniz için öncelikle konuyla alakalı bol sorular çözmeniz gerekiyor. Soruları çözdükten sonra aklınızda bulunan bütün soruların cevaplarını kendinize vermiş olmaktasınız. Saptama bildiren cümleler durum tespiti yapmak için yapılan yorumlar olarak bilinmektedir. Bu durumu sizlere az önce yazmış olduğumuz örnekler üzerinden açıklayarak devam edelim.“Ergenlik döneminde geçmekte olan gençler yaşamış oldukları bunalımlar, iş seçimi aşamalarından da kendilerine olumsuz yönde etki eder.” Burada ergenlik çağında bulunmakta olan kişiler hakkında durum detayı yapılmış bulunmaktadır. Kendilerinin yaşamış oldukları sorunlar ileriki iş hayatlarından da kendilerine olumsuz olarak tepki vereceğini bildirmektedir.
Merhabalar, “Lidya kral mezarlığının bulunduğu Bintepe Bölgesi, Lidya krallarına ve soylularına ait büyüklü küçüklü 155 kadar tümülüsün bulunduğu alandır.” Böyle bir cümlenin saptama olduğu yazıyor benim kitabımda. Fakat ben sizin anlattıklarınızdan saptamanın nesnele yakın bir yorum olarak anladım. Ama burda gerçekliği apaçık belli olan nesnel bir yargıdan söz ettiğini düşünüyorum. Yoruma dayalı bir durum yok burda bence. Buradaki saptama nasıl yapılmış? Bana anlatabilirseniz çok sevinirim.