Ribozom Görevleri Nelerdir
Sayfa içerikleri
Fen ve teknoloji dersinin konularında olmakta olan Ribozom hakkında sizlere detaylı bilgi vermek için edinmiş olduğumuz bütün bilgileri sizlere aktarmaya çalışacağız. Öncelikle sizlere ribozom nedir? Sorusunu cevaplamadan önce ribozom hakkında kısa bir bilgi vermek istiyoruz. Ribozom canlılarda bulunmakta olan ve hücreler içerisinde bulunan en küçük organeldir. Ribozomun yapısı canlıların vücudunda yer almakta olan protein ve rRna’dan oluşmaktadır. Bu iki birimden oluşan ribozomun zarı yoktur ve çekirdekçikte üretimlerini sağlamaktadır. Büyük birim olarak bilinmekte olan üst birim protein, alt birim olarak isimlendiren küçük birim rRna’dır. Ribozom sayıları her hücrede değişiklik gösterebilmektedir. Yani bir hücrede 2-3 sayısından fazla olabilmektedir. Ribozom hücreleri sadece virüs denilen hücrelerde bulunmazlar. Diğer hücrelerde de bulunabilme durumları vardır.
Ribozom Hücreleri Nerelerde Bulunmaktadır?
Ribozom canlıların vücutlarında aktif olacak şekilde en küçük hücre olarak yer almaktadır. Sitoplazmada serbest olarak bulunur, EndoplazmikRedikulum zarına yapışık olacak şekilde bulunur, Çekirdeğin zarında yapışık olarak yer alır, mitokondri ve kloroplastın yapısında aktif olarak bulunmaktadır. Ribozom olarak adlandırmış olduğumuz durum virüsler hariç bakterilerde ve bütün canlılarda yer almakta olan 15 – 20 nanometre çapında küremsi yada oval şekilli hücrelerin protein sentez yerlerine verilmiş olan isimlerden oluşmaktadırlar. Bütün hücrelerde yer almakta olan bu durum canlıların protein sentezini yapmak için görevlendirilmişlerdir. Hücrelerde bulunan en küçük organeldir.
Ribozomun Görevleri Nelerdir?
Ribozom canlı vücudunda yer almakta olan en küçük organel olarak bilinmektedir. Canlıların protein sentezi yapmaları için görev yapan bu hücreler virüsler dışında bütün canlı hücrelerinde yer almaktadır. Bunlar proteinlerin yoğun bir şekilde yan yana gelmesiyle polizomları oluşturmaktadırlar. Her canlıda bulunan ribozomlar farklı olarak işlev görmektedirler. Farklı olmalarının sebebi ise rRNA’ların değişik olmasından kaynaklanmaktadır. Bir hücrenin canlı kalması için mutlaka ribozomu hücrelerinde barındırması gerekiyor. Aksi taktirde enzimler gerekli olan işlevlerini yerine getiremez ve hücrenin ölmesine sebebiyet olmasını doğurmaktadır. Canlılarda bulunmakta olan hücrelerin ölmesi de zamanla hiç istenmeyen hastalıklara yol açmaktadır. Çünkü belli bir yerden sonra canlılarda yer almakta olan hücreler kendisini yenileyemez bir hale gelmektedirler.
Ribozom, bütün hücrelerde yer alan en küçük organeldir. Ribozom’un yapısı protein ve rRNA’dan oluşmaktadır. İki birimden oluşan Ribozom’un zarı yoktur ve çekirdekçikte üretilir. Büyük birim olarak da bilinen üst birim protein, küçük birim olarak bilinen alt birimse rRNA’dır. Ribozom’un sayısı her hücrede farklılık gösterir. Ribozomlar bir tek virüs hücrelerinde bulunmaz.
RİBOZOM HÜCREDE NEREDE BULUNUR?
-Ribozom Sitoplazmada serbest olarak bulunur.
-Endoplazmik Redikulum zarına yapışık şekilde yer alır.
-Çekirdeğin zarına yapışık olarak bulunur.
-Mitokondri ve kloroplastın yapısında yer alır.
RİBOZOM’UN GÖREVLERİ NELERDİR ?
-Ribozom enzim ve protein sentezlemede görev alır.
-Yoğun şekilde protein sentezlenirken yan yana gelerek polizomları meydana getirirler.
-Hücrelerin canlılıklarını koruyabilmeleri için mutlaka Ribozom’a ihtiyaçları vardır.
-Ribozomun sayısı enzimin salgılandığı bez hücrelerinde daha fazladır.
sdasd
ad
Ribozom görevleri nelerdir konusunu çok iyi açıklamışsınız gerçekten tebrik ederim.Ribozom hakkında aklımda tek bir soru kalmadı. 🙂
Ödevlerimi artık bu siteden yapacağım.