Muharrem Ayının Önemi Ve Fazileti Nelerdir?
Muharrem ayının ilk gecesi olarak bilinen gün aynı zamanda Hicri yılbaşına tekabül etmektedir. Muharrem ayının ilk günü ve gecesinde tüm müslüman fertler, birbirlerinin yeni yıllarını kutlar, aynı zamanda bu gün içerisinde çeşitli ibadetlerde bulunurlar. İslam dini inancına göre günahlar için tövbe açısından önemli bir gün olduğu bu günde Allah’ın vermiş olduğu tüm nimetler için şükredilir ve yine bu özel günün vesilesi ile birbirlerine dargın dostlar barıştırılır. Peki tüm Müslüman alemi için özel bir ay olan Muharrem ayında hangi ibadetler yapılmalıdır?
Müslüman aleminin yüce dini olarak kabul edilen İslam dininde, diğer günlerden farklı yani kutsal olduğu kabul edilen bazı gün ve aylar bulunmaktadır. Bu özel gün ve aylardan bir tanesi de Muharrem ayı ve bu ayın ilk gecesidir. Müslümanlar için son derece mübarek kabul edilen bu ayda hangi ibadetlerin yapılabileceği ve bu ayın faziletlerinin neler olduğu pek çok kişi tarafından merak konusu. Bu yazımızda sizlerle Muharrem ayında hangi ibadetler yapılmalıdır? Bu ayın faziletleri nelerdir? gibi soruları detaylıca cevaplamaya çalışacağız.
11 Eylül 2018 Salı günü itibariyle Muharrem ayının ilk gününe girmiş bulunmaktayız. Bu tarih aynı zamanda Hicri yılbaşı olup bu tarih ile Hicri yılın 1440. senesine girmiş bulunuyoruz. Tüm bunlarla birlikte Muharrem ayı, dinimizce kutsal kabul edilen ve Kur’ân’da da kıymet verilmekte olan 4 aydan bir tanesidir (Zilkade, Zilhicce, Receb ve Muharrem).
Muharrem Ayının Fazileti Nedir?
Dinimizce kutsal kabul edilen Muharrem ayı, “Haram aylar” içerisinde de farklı bir öneme sahiptir. Bu ayın sahip olduğu ayrıcalık, isminin Muharrem olmasıyla da fark edilebilmektedir. Çünkü Muharrem adı, kelime anlamı olarak “haram kılınmış” ve “hürmete değer olan” olarak ifade edilmektedir. Özet olarak ifade edecek olursak; haram aylar uygulamasının genel ismi, anlam olarak bu aya özel bir isim olarak kullanılmaktadır.
Bahsini etmiş olduğumuz bu özel uygulama, kuşkusuz Muharrem ayına verilen önemin bir yansıması nezdinde kabul edilmelidir. Bu önlem, İslam tarihi boyunca sürmüştür. Çünkü İslam, Hz. Ibrahim’in insanlara tebliğ etmiş olduğu Hanif dini temel kıstaslarının devamı niteliğine sahip olması dolayısyla o geleneğe ait değerlerin de sahibi olma özeliğine sahiptir. Tüm bunlardan dolayı bu ayın değerli olmasında rol oynayan tüm tarihi olayları önemsemektedir.
Bir başka yönden, İslam dininin zuhur etmesinin ardından da Muharrem ayı, sosyal, dini ve tarihi önemi bulunan olaylara kucak atmıştır. Böylece Muharrem ayı, İslam camiasında daha çok ön plana çıkan bir ay olma özelliğine sahip olmuştur. Muharrem ayının dinimizce özel ve önemli olmasına neden olan özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Hicrî Yılbaşının Başlangıcı Olması
Muharrem ayı, kamerî ilk ayı olarak kabul edilmektedir. Kamerî yılda, miladi yılda olduğu gibi güneşin hareketleri değil ayın hareketleri esas alınmakta olup; başlangıcı peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in Mekke’den Medine’ye göçü olarak kabul edilmektedir. Takvimin başlangıcı olarak hicretin esas alınması, Hz. Ömer’in halifeliği döneminde gerçekleşmiş olup onun dönemine kadar Araplar’ın düzenli bir tarih belirleme testi bulunmamaktaydı. Fil vakası gibi dönemde gerçekleşen önemli olayları esas almaktaydılar. Hz. Ömer dönemine gelindiğinde peygamber efendimizin 622 senesinde Mekke’den Medine’ye göçü İslami takvimin başlangıcı kabul edilmiştir. Muharrem ayı ise bu takvimin ilk ayıdır.
Aşure Günü
Hepimizin bildiği gibi peygamber efendimiz hicret olayını gerçekleştiğinde, orada Arap halk ile beraber yaşayan bazı Yahudiler de bulunmaktaydı. Bu Yahudiler, Hz. Musa ile beraberindeki İsrail oğullarının, Firavun’un zulmünden Aşûre günü kurtulduğunu öne sürmüşler, Peygamber efendimiz de bunu doğrulamıştır.