Meme Kanseri Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır? Meme Kanseri Belirtileri

Meme Kanseri Nedir?
Dünya genelinde cilt kanserinden sonra, kadınlarda en çok görülen ikinci kanser türü meme kanseridir.Kadınların korkulu rüyası olan bu kanser türü, son yıllarda önemli ölçüde artış göstermiştir.Sadece kadınlarda görülür terimi de yanlıştır, kadınlar kadar olmasa da erkeklerde de görülen türleri mevcuttur.Gelişen teknolojik imkanlar ve bilimin ilerleyen seviyelere gelmesi sebebiyle meme kanseri ile mücadele de tedavi yöntemleri oldukça gelişmiş, erken tanı ile ölüm oranları oldukça azaltılmıştır.

Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Her kadın, vücudunda özellikle de meme bölgesinde meydana gelen değişiklikleri anlayabilir.Doktora gidilmeden bile el dokunuşları ile bir sorun olup olmadığı anlaşılabilmektedir.Bu hastalığın belirtileri arasında şunlar bulunmaktadır;

  • Meme dokusundan farklı olarak ele gelen kitle
  • Memeler arasında veya her iki memede de görülen şekil, boyut ve pigment değişikliği
  • Göğüs üzerinde yer yer çukurlaşma
  • Meme ucunun ters çevrilmiş görünümde olması

Meme derisini tamamen çevreleyen cildin, pigmentli alanında bulunan soyulma, kabuklanma veya dökülme durumları.

Meme Kanserinin Nedenleri Nelerdir?
Yapılan çalışmalarda, meme hücrelerinde meydana gelen anormal büyümelerin, göğüs kanserinin başlangıcı olduğu anlaşılmıştır. Çünkü kanserli hücreler, normal hücrelere göre daha hızlı bir şekilde bölünür ve sonunda kitle oluşturabilecek bir büyüklüğe erişir.

Oluşan kitle yapıları da vücudun diğer bölgelerine doğru bir yayılım gösterebilir. Meme kanserinin nedenleri arasında, hormonal değişiklikler, kişinin yaşam tarzı, çevresel faktörler ve genetik faktörler gösterilebilir.

Kimler Risk Altındadır?
Her kadın, meme kanserine yakalanacak şeklinde ki söylem tamamen yanlıştır.Ancak aşağıda belirteceğimiz durumlar, kadının bu hastalığa yakalanma oranını artırmaktadır.

  • Kişinin yaş durumu başta meme olmak üzere diğer kanser risklerini artırmaktadır. Özellikle 40 ve üstü yaşlarda bulunan kadınlarda bu risk fazladır, genç yaşta ki kadınlarda ise risk tamamen yok denilmese de hastalığın görülme oranı oldukça düşüktür.
  • Daha önce gerçekleştirilmiş bir tipik hiperplazisi meme biyopsisi varsa, kanser riskiniz artmaktadır.
  • Herhangi bir memenizde veya vücudunuzun başka bir yerinde daha önce kanser durumu geçirdiyseniz, diğer memenizin de kansere yakalanma riski artmaktadır.
  • Ailede özellikle birinci dereceden ( anne, kız kardeş veya kızınız) bir kimsede meme kanseri tanısı konulmuşsa, meme kanseri riskiniz belli bir oranda artabilir.
  • Aşırı derecede radyasyona maruz kaldığınız takdirde risk artacaktır.
  • Obezite rahatsızlığınız var ise bu da haliyle risk oranınızı arttıracaktır.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Sağlık alanında geri kalınan ve gelişme yaşanmadığı yıllarda, meme kanseri sonucu birçok insan hayatını kaybetmekte idi. Ancak son yıllarda yaşanılan sıçrayış, ölüm oranını oldukça yüksek bir düzeyde düşürmüştür. Bu kanser tipinin tedavisi genellikle kanser bulunan göğsün cerrahi olarak alınması ve kemoterapi şeklindedir. Meme kanseri ile alakalı en ufak bir belirti veya şüpheniz var ise bir an önce alanında uzman bir doktora görünmeniz gerekmektedir.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button