Kulağı Çınlamak Deyiminin Anlamı
Arkadaşlarla sohbet edilirken veya günlük hayatımızda yaşadığımız olaylarla ilgili sık olarak kullanmış olduğumuz “Kulağı Çınlamak” atasözü ve deyimini sizlere bu yazımız üzerinde anlatmaya çalışacağız. Kulağı çınlamak sözünü genellikle hatırlamak, anılmak veya bir kişinin arkasından konuşulduğu anlamına gelmektedir. Bu durum ise insanların kulakları çınladıkları zamanlarda kullandıkları söz olarak bilinmektedir. İnsanlar bu durumla karşı karşıya geldiklerinde başka bir kişi tarafından isminin söylenmesini dile getirmektedir. Yani kısacası insanlar birinin kendisi hakkında konuştuğunu düşünmektedirler. Sınavlara hazırlanmakta olan öğrenciler ilk genellikle bu deyimi paragraflar halinde görmektedirler. Bir paragraf içerisinde verilmekte olan olayı kulağı çınlatmak anlamına getirerek öğrenciden sorunun cevaplanmasını istenmektedir. Yada kişiye küçük bir yazı vererek aşağıdakilerin hangisi buna örnek olarak yazıldığını istektedirler.
Kulağı Çınlamak Ne Demektir?
Günlük hayatımızda sık olarak kullanmış olduğumuz deyimlerin arasında bulunan bu cümle Anılmak, Hatırlanmak, Arkasından Konuşulmak anlamına gelmektedir. Genellikle bir başka kişinin farklı arkadaşın arkasında konuşulduğu zamanlarda ifade edilmekte olan deyim olarak geçmektedir.Bu deyim ile ilgili okuyucularımıza örnek verecek olursak; uzun zaman aradan sonra kulağım çınladı, az önce senin kulağını çınlamıştık. Gibi cümlelerin kullanmasından ortaya çıkmaktadır. Sizlerde bu deyimleri dikkate alacak şekilde konularınıza çalışarak kafanızda takılmakta olan bütün soruların cevaplarını çözebilirsiniz. Sitemiz üzerinde yer almakta olan konuları inceledikten sonra konular hakkında detaylı bir bilgiye erişebilmeniz mümkün olacaktır.
Kulağı Çınlamak Deyimine Örnekler
Yukarıdaki yazımızda da sizlere aktardığımız gibi bu tür sorular genellikle üniversite sınavına hazırlanmakta olan öğrencilerden cevaplamaları istenmektedir. Türkçe dersimizde yer almakta olan konular arasında bulunan bu konu çok basit bir durum olarak bilinmektedir. Yani soruları yanıtlarken takılmanız neredeyse imkansız olacak şekilde açık olarak sizlere sunulmaktadır. Buna örnek verecek olursak “Son zamanlarda sık sık kulağım çınlıyor” cümlesini kullanabilmekteyiz. Ya da bizde senin kulağını çınlatıyorduk. İyi ki geldin” cümlesi yer almaktadır. Bunun açıklamasını yapacak olursa konu içerisinde bulunan arkadaş hakkında bir konu anlatılmıştır. Tam o sırada ismi geçen arkadaş bulunan yere gelmiş ve söylenmiş olan bir cümle olarak geçmektedir.
-Son zamanlarda sık sık kulağım çınlıyor.
-Birisi benim hakkımda konuşuyor. Uzun zaman sonra kulağım çınlıyor.
-Bizde senin kulağını çınlatıyorduk. İyi ki geldin.
-Aramızda senin geçen gün ki çalışman hakkında konuşuyorduk. Kulakların çınladı mı?