Kinoa Yetiştiriciliği ve Kinoa Tarımı

Kinoa yetiştiriciliği ve kinoa tarımı yaklaşık yarım asıra dayanan bir geçmişe sahiptir. Protein ve amino asit yönünden zengin olması dolayısıyla günümüzde de oldukça yaygın bir şekilde ekimi yapılmaktadır. 

Kinoa yetiştiriciliği ve kinoa tarımı ile ilgili detaylı bilgiye girmeden önce isterseniz kinoa ekiminin ne olduğu ve nasıl yapıldığı üzerinde kısaca bir duralım. 

Kinoa Nedir?

Kinoa, yetişme koşulları çok zor olmayıp buğday gibi yetiştirilebilmekte olan ve verimi de son derece yüksek olan bir bitkidir. 

Kinoanın Faydaları Nelerdir?

Kinoanın tanımından sonra bir diğer önemli husus olarak da kinoanın faydaları nelerdir? hususu üzerinde durmak yararlı olacaktır. 

Boyu 2 metreye kadar ulaşabilen kinoa, aynı zamanda son derece faydalı bir bir bitki olup en ünlü yetişme alanları ise Peru, Bolivya ve And Dağları olarak bilinmektedir. Peki gerçek anlamda kinoanın sağlığa faydaları nelerdir?

– İçeriğinde gluten olmadığından dolayı çölyak hastaları için son derece faydalıdır. Ekmek ve hamur işi seven çölyak hastaları, kinoa ile yapılmış ekmek ve hamurlu gıdaları glütensiz olarak tüketebilirler.

Lif yönünden zengin olmasından dolayı sindirim sistemi üzerinde düzenleyici bir etkiye sahiptir.

Demir eksikliği üzerinde etkili olup bu alandaki tedavi süresince rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Kalsiyum bakımından zengindir. Bunun yanı sıra etkili bir magnezyum kaynağıdır. 

Türkiye’de Kinoa Tarımı Yapılabilir mi?

Kinoa tarımının dünya üzerinde en çok yaygın olduğu ülke Amerika olmakla birlikte Türkiye’de de kinoa ekiminin yapılabileceği araştırmalarla sabitlenmiş durumda. Peki ülkemizde hangi yerler bu tarımın yapılması için uygun pozisyona sahip? Mersin, Antalya, Konya, Kırşehir, Niğde, Zonguldak ve Yozgat bu bölgelerin başında yer almaktadır. Bunların yanı sıra buğdayın yetiştiği bölgelerde kinoa tarımının yapılması mümkündür. 

Ekim işleminin tamamlanmasından sonra kinoa, sulama ve gübreleme gibi prosedürlere gereksinim duymayan, yetiştirmeciliği son derece kolay ve zahmetsiz bir bitkidir. Ayrıca ayrım yapmaksızın her türlü toprak üzerinde yetiştirilmeye uygundur. 

Peki kinoanın ekim ve sulama işlemi nasıl yapılır? 

Kinoa Ekim ve Sulama

Son derece küçük tohumlara sahip olması nedeniyle kinoa ekiminde oldukça özveri göstermek gerekmektedir. Derinlik en fazla 1,5 santimi geçmemeli, hatta en ideal ölçüde yarım cm ila 1 cm aralığında olmalıdır. Bunların yanı sıra dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise kinoaların ekim sıklığına dikkat edilmesi gerektiğidir.

Ekim esnasında mibzer kullanılarak sıralı bir şekilde ekimin yapılması yabancı otların sıkıntıya yol açmaması adına oldukça önemlidir. Ekimin tavsiye edildiği gibi sıralı değil de serpme yapılması halinde yabani otlar ile mücadele etme problemi söz konusu olabilir. 

Sulama ya da gübreleme gibi bir problemi olmayan kinoa bitkisi, 1000 ila 4000 metre rakıma sahip yüksek kıraç arazilerde en iyi verimi vermektedir. Bunun yanı sıra her türlü tarım ve toprak yapısına kolaylıkla uyum sağladığını da daha önce belirtmiştik.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button