Kalp Ve Damar Sağlığına iyi Gelen Besinler Kalp Dostu Meyveler

Günümüzde sağlıksız beslenme sonucu birçok kişinin kalp ve damar hastalıkları ile karşı karşıya kaldığı görünmektedir. Yarım saatlik yürüyüş veya koşu yapan kişiler nefes nefese kaldığından dolayı yakınmakta. Sağlıksız kötü beslenme alışkanlığınız varsa eğer beslenme alışkanlığınıza dikkat etmelisiniz. Dikkat etmediğiniz takdirde kalbinizi hırpalamış olursunuz. Sağlıksız beslenme kalp krizi riskini arttırmaya büyük sebebiyet vermektedir. Bu yazımızda sizlere kalbi koruyan besinler ve damar sağlığı için şifalı bitkiler nelerdir kalp ve damardaki etkileri nelerdir bunları paylaşacağız. Yazımızda bulunan gıdaları beslenme menünüzde bulundurarak kalp ve damar sağlığınıza dikkat etmiş olursunuz. Aynı zamanda kalp ve damar şikayetlerini paylaşacağımız gıdalar sayesinde ortadan kaldırabilirsiniz.

KALP VE DAMAR SAĞLIĞI İÇİN TÜKETİLMESİ GEREKEN GIDALAR
Kalp ve Damar sağlığı ile ilgili bozukluğu olan kişiler doktor gözetimi altında olmalıdır. Kalp ve damar hastalığı bulunan kişiler ilaç kullanımında bulunuyorsa eğer paylaşacağımız gıdaların kullandığınız ilaçlarla etkileşime girmemesi için gıdaları tüketmeden önce doktorunuza sormanız sağlığınız açısından büyük önem taşımaktadır.
Doymuş yağ ve trans yağlar, işlenmiş gıdalar, un ve beyaz ekmek, asitli ve şekerli içecekler, katkı maddesi içeren gıdalar, diyet veya Light gıdalar, hazır yoğurt ve ayranlar ve yağ ile kızartılmış gıdalar gibi kalp ve damar sağlığınızı kötü etkileyecek bu yeme alışkanlıklarınızdan bir an önce vazgeçmeniz gerekmektedir. Bunlara ek olarak düzenli uyku, yürüyüş ve küçük egzersizlerle kalp kaslarınızı güçlendirebilirsiniz.

Haftada en az 2 kez Balık tüketin
Balık, protein ve omega-3 yağ asitleri sayesinde zengin ve sağlıklı bir besindir. İnsan vücudu omega-3 ihtiyacını karşılamadığı için vücudun bu ihtiyacını haftada 2 kez balık tüketerek karşılayabilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre sürekli balık tüketen kişiler %50 daha az kalp hastalıklarına yakalanmaktadır. Omega-3 kandaki yağ düzeyinin dengelenmesini sağlayarak kalp krizi risklerini en aza indiriyor. Yukarıda belirtildiği gibi yağda kızartılması kalp ve damar sağlığını kötü etkilemektedir. Bu yüzden buğulama veya fırında pişirilmesi daha sağlıklı olmaktadır.

Kalp dostu Brokoli
İçinde bulundurduğu A, C, E, K, B6,B2,B3 vitaminleri, Folat, Kalsiyum, Demir, Magnezyum, Fosfror, Potasyum, Sodyum, Çinko, Selenyum ve omega-3, omega-6 yağ asitlerini içinde bulunduran çok sağlıklı bir besindir. Kardiyovasküller hastalıklara ve kanser hücrelerine karşı etkili bir koruma sağladığı araştırılmıştır. Kalp sağlığınız için brokoli çorbası, haşlanmış brokoli yemek kalp sağlığınızı olumlu yönde etkileyecektir.

En iyi antioksidan Yeşil Çay
Yeşil çayda bulunan kateşinler; antioksidan, anti-kanser, yağ seviye düşürücü gibi özelliklere sahip olduğundan içerisinde bulunan kateşinler sayesinde vasküler inflamasyonun önlenmesinde ve yağların depolanmasını engellemektedir.

Kalbe en iyi gelen besin Fındık
Kalbe benzeyen görüntüsü ile en iyi kalp dostunun fındık olduğunu söylememiz yanlış olmaz. Fındıklarda bulunan E vitamini ve tekli doymamış yağlar, antioksidan ve anti-inflamatuarlar vücutta çalışmaktadırlar. Güne 1 avucu geçmeyecek şekilde taze ve kabuklu ceviz, fıstık, yer fıstığı tüketmenin kolesterolü düşürdüğü araştırmacılar tarafından gözlemlenmiştir. Kahvaltıda veya ara öğünde bir avuç fındık tüketerek kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Her gün 1 Elma
Elma inflamasyon azalmasına yardımcı olmaktadır. Araştırmacılar bu sebeple vücutta bulunan yağı enerjiye dönüştürdüğünü ve kan basıncını düzenli tuttuğunu gözlemlemişler. Bir elmanın içinde bulundurduğu 5 gram lif ile kalp hastalık riskinizi %14 düşürebilirsiniz. Ara öğünlerde meyve olarak veya salatanın içine katarak tüketebilirsiniz.

Mucizevi gıdalardan biri Sarımsak
Kötü kokusundan dolayı insanlar tarafından pek kullanılmasa da sarımsağın içinde bulunan phytonutrient allikini sayesinde yüksek tansiyon ve düşük kolesterole çok iyi gelmektedir. Kokusuna aldırmadan her sabah kahvaltıdan önce 1 veya 3 diş sarımsak tüketmeniz yeterli olacaktır. Çiğ olarak tüketmemeniz durumunda ise folyoya sararak fırında pişirebilir veya yemeklerinizin içine katarak tüketebilirsiniz.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button