Kalp Masajı Nasıl Yapılmalıdır

İlk yardım yöntemlerinin en önemli parametrelerinden biri kalp masajıdır. Gerekli anlarda kalp masajı yapmak hayat kurtarabilir. Kalp masajı yapacağınız kişinin boynu ve kasığındaki nabzı kontrol ediniz. Nabız almak için işaret ve orta parmağınızı birlikte kullanınız. Kesinlikle başparmağınızı kullanmayın, kendi palpitasyonunuzu duyarsınız bu da sizi yanıltabilir. Nabız alamıyorsanız 2 suni solunum yapıp ardından kalp masajına geçiniz.

Hastayı sırt üstü ve sert bir zemine yatırın. Bir elinizin bileğe yakın kısmını kravat bölgesinin 1/3 alt kısmına yerleştirin. Diğer elinizi birinci elinizin üzerine yerleştirin. Parmak uçlarınız kaburgalara değmemeli, kollarınız gergin olmalıdır. Göğsü 3–5 cm kadar aşağı omurgaya doğru bastırınız. Daha sonra bırakınız.

Tek kişi olarak kalp masajı yapıyorsanız bir kez suni solunum yaptıktan sonra 5 kez kalp masajı yapın.

İki kişiyseniz 2 kez suni solunum yaptıktan sonra 15 kez kalp masajı yapın. Bu işlemlere hasta kendine gelene kadar veya öldüğü kesinleşene kadar devam ediniz.

Kalp masajını uyguladığınız küçük bir çocuksa bir elinizi çocuğun sırtına diğer elinizi de göğsüne bastırarak uygulayabilirsiniz. Bebek ise sadece 2 parmağınızı kullanınız. Çocuk için dakikada 80–100 kere kalp masajı yapılmalıdır, göğüs omurgaya doğru 2,5- 4cm bastırılmalıdır.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button