Horlama Nedenleri ve Tedavisi
Horlama üst hava solunum yollarındaki daralma ve tıkanmaya bağlı bir sestir. Horlama sesi soluk alma sırasında hava akımının meydana getirdiği titreşimden kaynaklanır.
Günümüzde ise 20 yaş üstündeki 10 erkekten dört tanesinin zaman zaman, 3 tanesinin ise sürekli olarak horladığı gösterilmiştir. Bu oran kadınlarda da 40 yaş üzeri menopoz ile beraber benzer oranda geliştiği saptanmıştır.
Horlamanın sebepleri
- Üst hava solunum yollarında daralmaya sebep olan etmenler horlamaya yol açabilirler ;
- Burunun eğri olması
- Sinüzit rahatsızlığı
- Konka hipertrofisi
- Alerjik rinit
- Geniz eti
- Dilin küçük veya büyük olması
- Büyük bademcikler
- Aşırı kilolar
Horlama hastalık mı?
Horlama, daha çok sosyal bir problemdir. Bazı hastalıkların habercisi olabilir. Horlayan kişiler genelde aile içerisinde ya da toplumlarda alay konusu olabilirler. Son zamanlarda yapılan bir araştırmada, boşanan çiftlerin %86’ sında boşanma sebepleri olarak horlama rahatsızlığının yer aldığı tespit edilmiştir.
Bu verilerin yanı sıra horlamalar uyurken solunum bozukluğu gibi hastalıklara yol açabilmektedir ve ölümlere kadar gidebilen bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu hastalığın en öncül belirtisi Tıkayıcı uyku apnesidir.
Horlama hastasının alabileceği önlemler
Horlama alınabilecek en önemli önlem kilo vermek için bir takım çaba göstermesi ve kesinlikle uygulaması gerekmektedir. Boy kilo oranı da horlamayı büyük ölçüde etkilemektedir. Burun tıkanıklığına sebep olan sigara tüketimi de horlama üzerinde etkisi büyüktür. Horlayan kişilerin mutlaka sigarayı bırakmaları gerekmektedir.
Bunların yanı sıra kasların gevşemesine sebep olan bazı uyku ilaçları ve alerji ilaçlarının kullanılması ve alkol tüketimi horlamayı arttıran diğer faktörlerdir.
Horlamanın tedavisi
Horlamanın tedavisinde ilk olarak sebebin doğru bir şekilde ortaya konması gerekmektedir. Eğer burun tıkanıklığı horlamaya sebep ise gerek cerrahi yöntem ile gerek ilaç tedavisi yardımı ile sorunun ortadan kaldırılması çoğu zaman etkili bir yöntemdir. Çocuklarda bademcik ve geniz eti ameliyatları hırıltılı solunumun ve horlamanın tedavi için başarılı bir yöntemdir.
Erişkin insanlarda ise, en fazla karşılaşılan sorun yumuşak damak, küçük dil ve bademcik bölgelerinde olduğundan dolayı bu bölgeye yapılacak bir müdahale horlama cerrahi adı alır.