Hepatit B Nedir ve Tedavisi

Hepatit B nasıl bir hastalıktır?

Hepatit B de aynı Hepatit A gibi virüslerin neden olduğu, sadece karaciğere yerleşen ancak kronikleşen bir hastalıktır. Kronikleşme özelliği olduğu için dünyada en çok görülen hepatit hastalık türüdür. Çocuklarda %90, sonra %80 ve yetişkin çağlarda ise %10’a kadar inebilen bir kronikleşme eğilimine sahiptir. Ayrıca Hepatit B, siroz ve karaciğer kanserine neden olmaktadır.

Hepatit B hastalığının belirtileri nelerdir?

Hepatit B’nin ilk belirtisi aşırı halsizliktir. Halsizliği, kusma, bulantı, karın ağrıları, idrar renginde koyulaşma, aşırı kilo kaybı ve iştahsızlık takip eder. Bu belirtiler kişiden kişiye farklılıklar göstermektedir. Ayrıca Hepatit B hiçbir belirti vermeden de ilerleyebilir. Hepatit B ve Hepatit C hastalıkları, kronikleşme özelliğine sahip olduklarından hastaların daha yakından takip edilmeleri şarttır.

Hepatit B nasıl bulaşır?

Hepatit B, vücut sıvıları ve kan yolu ile bulaşır. Sosyal ilişkiler sonucunda da bulaşma riski vardır.

Başlıca bulaşma yolu;

  • Cinsel yol
  • Kan nakilleri
  • Taşıyıcı özelliğe sahip anneden gebelik yada doğum sırasında bulaşması
  • Doku nakilleri
  • Jilet
  • Tırnak makası
  • Diş fırçası gibi kişisel bakım ürünleri ve ortak kullanılabilen yollar ile bulaşmaktadır.

Hepatit B nasıl tedavi edilir?

Hepatit B öncesinde karaciğerin durumunu gözetmek için bir takım işlemler yapılmalıdır. Bu işlerler sonrasında karaciğerin enzimleri yüksek ve fonksiyonlarında da bir bozulma meydana gelmiş ise hastanede tedavi edilir. Hepatit B de hastaya özgü bir tedavi biçimi yoktur. Eğer kişi Hepatit B taşıyorsa, vücudu da koruyucu antikor üretmediyse hastanın kesinlikle senede en az bir kere izlenmesi gereklidir.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button