Hayatımızın Parçası Olan Çayın Faydaları
Çay, kelime anlamı olarak tüketilebilen bir besinin kurutularak veya yaş olarak su içerisinde kaynatılması ile hazırlanan içeceği ifade eder. Gerek meyvelerden, gerek bitkilerden elde edilen bu içecek için en popüler olanı siyah çaydır. Siyah çay, çay olarak tüketilmeye başlanılan ilk bitki olduğu için çay ismine tek atıf olarak bilinir. Ancak günümüzde, çay üretimi çeşitli devrelerden geçerek kendini geliştirdiğinden, çay kelimesinin anlamı da büyümüştür.
Çay tüketilmesi ile sinir sistemi ve böbrekler fayda görür. Bitki ve meyve çaylarının etkisi, kullanılan meyve ve bitkinin özelliklerine göre artış gösterir. Yeşil çay kanı sulandırır ve kalp rahatsızlıklarını önler. Papatya çayı doğal sakinleştirici görevi görmektedir.
İngilizlerin çay sevdasını bilmeyen yoktur. İklimi açısından Karadeniz bölgesi ile benzerlikleri olan İngiltere, sürekli yağış alması ve rutubeti ile ünlüdür.
Karadeniz bölgesinde olan benzer özellikler ise yoğun olarak Rize ilinde görülür. Rize, aldığı yağış ve bitki örtüsü açısından çay bitkisinin yetiştirilişine oldukça müsaittir. Çay bitkisinin yetiştirilişi için gerekli olan çiftçilik deneyimi ve uygun iklim şartları bir araya gelince, çay üretimi Türkiye için vazgeçilmez olmuştur.
Yılda sadece yaz ve sonbahar döneminde 4 sürgün şeklinde toplanan çay, tarlalarda çay fidelerinden toplanır. Bundan yirmi sene önce, 1980′li yıllarda el ile toplanan çay, günümüzde çay makasları ve motorlu çay makasları ile çok daha pratik bir şekilde toplanmaktadır.
Çay bitkisi yapısı itibari ile makidir. Taze iken açık yeşil, daha sonra koyu yeşil olan bu bitki bahçelerden toplandıktan sonra çay işletmelerince satın alınır. Yaş çay olarak işletmelere gelen çay yaprakları özel işlemlerden geçerek harmanlanır.
İlk işlem çay yapraklarının temiz ve kuru olmasını sağlamaktır. Bu nedenle büyük fırınlarda kurumaya alınır. Çay, siyah rengini fırınlama esnasında kazanır. Kalite kalite gruplaşan çay, en kaliteli verimi yılın 1. ve 2. çayında verir. Yıla göre değişmekle birlikte en az 3 en fazla 4 sürgün olarak toplanılabilen çay, Karadeniz bölgesinin kalkınma için en temel enstrümanıdır. Babadan oğla şeklinde günümüze kadar üretilmeye devam eden çay, yeşil ve siyah çay olarak üretilir. Aromatik katkılar sayesinde meyveli çaylar olarak da piyasada yerini alan içecek, çay fikriyle harmanlanabilen yeni tatları hayata geçirmek için oldukça uygulanabilir bir alan sunuyor.