Çocuklar İçin Güvenli İnternet Kullanımı Maddeler Halinde

İnternetin, hayatımızın vazgeçilmezi haline geldiği günümüzde, çocuklarının bu mecrayı kullanarak nerelere girdiğini, kimlerle görüştüklerini merak eden ve bu konuda endişe duyan anne babaların konuşmak, kurallar koymak ya da teknolojiden istifade etmek gibi pek çok şekilde denetlemek olanaklı olabiliyor.

Pek çok faydalı bilgi edinme anlamında son derece geniş bir alan olan internet, bugün hepimizin bildiği üzere bir o kadar zararlı ve tehlikeli olan yönüyle de özellikle çocuk ve taze gençler için korkulacak bir mecraya dönüşebiliyor. Bu da, çocukları için tedirginlik duyan anne babaları birtakım güvenlik önlemleri alma yoluna itiyor. Peki  çocuklar için internet güvenliği sağlama yolları nelerdir? Bu yazımızda, bu konuda sizlerin içini önemli ölçüde rahatlatacak bilgilere yer vereceğiz.

İnternette Neler Yaptıkları ve Kimlerle Görüştükleri İle İlgili Çocuklarınızla Konuşun
İnternette zaman geçiren çocuklarınız ile çevrimiçi iken neler yaptıkları ve kimlerle görüştükleri hususunda erken erken konuşmaya çalışın. Bunu yaparken çocuklarınıza, bilgisayar izinlerini kaybetme korkusu yaşatacak bir korku duymalarına müsaade etmeden uygun bir dil kullanmaya gayret edin. Hatta siz de arkadaşları ile olan çevrimiçi oyunları oynarken onlara katılıp beraber oynamayı teklif edin. Hiç olmazsa yanında oturarak izleyin.


Tablet ya da bilgisayarları çocuğunuzun odasında değil, oturma odası gibi ailenizin merkezi olan bir yerde konumlandırın. Bu sayede çocuğunuz çevrimiçi iken nelerle ilgilendiğini daha çok denetleme imkanı bulabilirsiniz.

Çocuklar İçin İnternet Güvenliğini Sağlama Yolları

Çocuğunuzun hangi sohbet alanlarında gezindiğini ve ne tür oyunlar oynadığını takip edin.

Çocuğunuzla, internetin bazı riskleri bulunduğu ve bu konuda ne yapılması gerektiği hakkında konuşun.

Sosyal ağ ve blog sitelerindeki kendilerine ait profillerine neler yazdıklarını öğrenmeye çalışın.

Onlarla, internet üzerindeki herhangi bir ağda tehdit edici ve korkutucu en ufak bir durum, dayatma ya da mesaj ile karşılaşmaları halinde bunu mutlaka sizinle paylaşması gerektiğini anlatın.

Çocuklarınızda meydana gelen bir davranış değişikliği varsa bunu mutlaka ciddiye alın. İnterneti kullanma konusunda anlam veremediğiniz bir isteksizlik ya da normal dışı bir ağzı sıkılık söz konusu ise bunlar; bir sorunun işaretçisi olabilir.

Çocuğunuza, siz evde yokken bilgisayarı kullanmasını yasaklayın. Yalnızca siz evde olduğunuz süre içerisinde izin verici olun.

Açık Kurallar Koyun
Çocuklarınızın, bilgisayarı nasıl ve ne şekilde kullanması gerektiğini içeren kurallar koyun ve bu kuralları yazılı hale getirerek bilgisayar yakın bir konumda görebileceği bir yere yerleştirin. Bu kurallar içerisinde girmemesi gereken siteleri ve paylaşmaması gereken bilgileri açıkça ifade edin. Bunu yaparken, koyulan bu kuralların kesinlikle kontrol amaçlı değil tam aksine onu korumak amaçlı olduğunu anlatıp, buna ikna etmeye çalışın. Aşağıda, bu anlamda yer verebileceğiniz bazı koruyucu kurallara yer verdik:

Gizli arkadaşlık teklifinde bulunan yabancı kimselere kesinlikle “hayır” cevabı vermeli ve hiçbir şekilde iletişim kurmamalıdırlar.

İlk kez internet üzerinden tanımış olduğu bir kişiyle asla buluşmamalıdırlar. Zira bu kişiler kötü niyete sahip zararlı kimseler olabilmektedirler.

Hiçbir şekilde gelen ekleri açmamalı, müzik paylaşımında bulunmamalıdır.

Kendileri ya da aileniz ile ilgili olan bilgileri kesinlikle paylaşmamalı, bu şekilde talepte bulunan biri olması durumunda bunu mutlaka sizinle paylaşmalıdır.

Şifrelerini arkadaşları ya da  yabancı bir kimseyle kesinlikle paylaşmamaları gerekmektedir.

Teknolojiden Faydalanın
Bu anlamda geliştirilmiş olan aile güvenliği yazılımlarını kullanmayı deneyin. Bugün pek çok şirket, ailelerin internet kullanıcısı olan çocuklarını korumasına ve riskleri minimum düzeye indirmesine yardım edecek güvenlik teknolojileri sağlıyor. Zararlı niteliğe sahip içerikleri filtreleyen bu teknolojiler, aynı zamanda çocuğunuzun hangi sitelerde gezindiğini takip etmenize yardımcı oluyor.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button