Gençlerin arkadaş çevreleri ve bunun aile ve kişisel gelişimlerine etkileri

Gençlerin seçtiği arkadaşlıklar onları ve ailelerini doğrudan etkiler.bu yüzden arkadaş seçimlerinde doğru kararlar almak son derece önemlidir. Gençleri doğru veya yanlış seçimlere yönelten aileleridir. Ailesiyle barışık çocukların öncelikleri aileleri olur arkadaşları onları pek etkilemez sadece arkadaşlarını ortak sevinçlerini yaşadığı birileri gibi görürler. Bu da onların kişisel gelişimlerini olumlu etkiler kötü arkadaşlar seçseler bile onların davranışlarından etkilenmez,ve onları uyarırlar. Çünkü aileleri tarafından sevilmiş ve kötüyle iyiyi ayırt edebilen gençler olarak yetiştirilmişlerdir.

Gençlerin doğru arkadaş seçimleri yapması için ailenin yapması gerekenler nelerdir?

*Her şeyden önce onlara güvenmeli ve onlara bunu hissettirmelidirler.

*onların isteklerini önemsemeli fakat yanlıs tercihler yaptıklarında onlara güzel bir dille doğruyu anlatmalılar

*Aileler gençleri hiçbir zaman kimseyle kıyaslamamalı hırslanmalarını değil kendileriyle azim içinde olmalarını sağlamalılar. aksi durumda gençler arkadaşlarıyla anlaşamayan kıskanç bireyler olarak yetişirler.

*Aileler okul ve ev hayatında çocuklarına sorumluluklar vermeli

*Gençlerin başarılı ve başarısız tüm anlarında aileler onların yanlarında olmalı ve küçümsememelidirler.

*Gençlerin en çok arkadaş seçtikleri ortamlar okullardır çocuklarının okul hayatını sürekli takipte bulunmalılardır.

*Aileler; gençlere güven, azim, merhamet, sevgi, saygı, özgüven gibi tüm güzel kişisel gelişime katkı sağlayacak güzel özellikleri aşılamalılar.

Bu yukarıda yazılı olan maddeleri gençlere verebilen ailelerin çocukları arkadaş seçimlerinde daha doğru kararlar alabilen bireyler olarak yetişir.

Peki ya gencler arkadaş seçiminde nelere dikkat etmeliler?

Gençler ne kadar dikkatli olurlarsa olsunlar arkadaşlarından etkilenirler bundan dolayı aşağıda yazılan maddelere dikkatle incelemelerini tavsiye ediyoruz.

*En önemli ve birincisi insan arkadaşını seçerken aslında kendisinin olmak istediği kişiyi seçer. Bu sebepten gençler kendisine bir şeyler katacak kişilerle arkadaş olmalıdırlar.

*Gençler her ne olursa olsun arkadaşlarını ailesinin önünde tutmamalıdır.

*Herkes eğlenmek ister fakat sorumluklarını yapmalarını engelleyecek arkadaşlar seçmemelidirler.

*Gençler arkadaş seçerken her zaman sırtını dayayacak ve güvenebilecek kişiler seçmelidirler.

*Sadece gençlere bi şeyler katacak arkadaşlar değilde gençlerinde seçtikleri arkadaşa bir şeyler katabileceği kişiler seçmelidirler.

*Sadece kendilerinin değilde ailelerininde iletişim içinde olabileceği seçimlerde bulunmalıdırlar.

*Arkadaşlarıyla vakit geçirebileceği ortamlar oluşturmalıdırlar.

*Herkesin bildiği gibi çağ teknoloji çağı gencler arkadaşlarıyla buluşurken teknolojiden uzak bir şekilde vakit geçirmeleri arkadaşlıkları için daha sağlıklı olacaktır.

evet yukarıdada belirtiğimiz gibi arkadaş seçimleri son derece önemli ve aileyle genç arasında bir bütündür.Doğru arkadaş seçimleri her anlamda kişiliği olumlu etkiler .Gençlerin sosyal çevrelerinin çok olması her ne kadar aile tarafından olumsuz karsilansada gencin kendine güvenini artırır tabi bu sosyal çevrenin içindeki kişilerin doğru kişiler olması da son derece önemlidir. Ailelere en büyük tavsiyemiz tüm bunlara rağmen bile çocukları her kimle arkadaşlık kurarsa kursun onları yalnız bırakmamalı ve her zaman onun yanında olduklarını ona hissetirmeli. Ve gençlere sevgi ve güven vererek yaklaşmalılar. Gençlere güven vermelilerki onlara her şeyi anlatabilsinler korkup kötü yollara başvurmasınlar. Gençler de bilmeliler ki sosyal çevre ailelerinden önemli değildir. Hiçbir zaman arkadaşlıklarını ailelerinin önünde tutmamalıdırlar böylece hem doğru arkadaşlıklar kurarlar hem de aileleriyle mutlu özgüven kişilikli bireyler olarak yetişirler.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button