Fakirlik Maaşı Başvuru Şartları ve Gerekli Evraklar

Fakirlik Maaşı Başvuru Şartları ve Gerekli Evraklar

Ülkemiz, yapı olarak sosyal devlet anlayışına sahip olmasından dolayı her vatandaşına aynı şartlar altında yaşaması için elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışmaktadır. 80 milyonu geçen nüfustan dolayı maalesef ki her insanın aynı şartlar altında yaşam sürdüğünü söyleyemeyiz. Bazı insanlar ultra lüks hayatlar yaşarken bazı insanların bir dilim ekmeğe dahi muhtaç olduklarını görebiliyoruz. Bu bağlandı elimden geldiğince eşitlik ortam oluşturmaya çalışan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) belediyelerde iş birliği yaparak ihtiyaç sahiplerinin desteklenmesini olanak sağlamakta. Her belediye, eşit bir yaşam ortamı oluşturmak için ihtiyaç sahiplerine tespit ederek muhtaçlık sınırındaki kişilere belirli bir miktarda para ödemesi yapmaktadır. Belediyeler erzak yardımının yanı sıra ihtiyaç sahipleri kişilere aynı zamanda para yardımında da bulunarak sosyal ortamlar içerisindeki ihtiyaçlarını karşılamaları konusunda da destek olmakta. Muhtaç kişilerin gıda yardımının yanında paraya dayalı birçok ihtiyaçları da bulunmakta. Bunun farkında olan belediyeler fakirlik maaşı adı altında kişilere ufakta olsa bir miktar yardım da bulunmaktadır.

Fakirlik Maaşı Kimlere Verilir?

Adından da anlaşılacağı üzere bu destek sadece maddi olarak bir geliri olmayan fakir ya da muhtaç kişilere verilmektedir. Bu yardım sayesinde kişilerin ekmek parası için dilenmemelerinin önüne geçmek isteyen belediyeler ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kişileri lazım olacak kadar ödemeler yaparak rahat bir yaşam sürmelerini olanak sağlamakta. Belirli bir gelir olan kişilerin bu ödenekten kesinlikle yararlanamayacaklarını söyleyebiliriz.

Fakirlik Maaşı Nasıl Alınır?

Vakıflar Genel Müdürlüğü, fakirlik maaşı konusunda bir genelge hazırlayarak aranan şartları şu şekilde listelenmiştir.

– Fakirlik maaşı almak isteyen kişinin dul, yetim gibi maaşlar da dahil olmak üzere hiçbir gelirinin olmaması gerekmekte.
– Hiçbir gelirinin olmamasının yanında kişilerin ufaktan gelen kazançlarının muhtaçlık sınırının altında olması gerekmektedir.
– Engelli olarak gösterilen kişilerin en az %40 oranında iş kaybının bulunması gerekmektedir.
– Aile fertlerini kaybetmiş, 18 yaş altındaki çocuklara hiçbir şart aranmadan koşulsuzca verilmektedir.

Fakirlik Maaşı Ne Kadardır?

Asgari ücret kadar olmasa da fakirlik maaşı, bir kişinin aylık olarak ihtiyaç duyduğu giderleri karşılamaya yetecek kadar olduğunu söyleyebiliriz. 2018’de gelen zamlar sayesinde fakirlik maaşının 750 TL’ye yükseltildiğini söyleyebiliriz. Her yıl asgari ücrete meydana gelen zam fakirlik maaşının da değer kazanmasına olanak sağlamaktadır.

Fakirlik maaşı almak isteyen kişiler, eğer engel durumlarından ötürü alacakları ise hastaneler üzerinden sağlık raporu almak zorundadırlar. Onun haricinde belediyeler, kişinin fakirlik maaşı almasına neden olabilecek muhtaçlık belgesini kesinlikle isteyecektir. Muhtaçlık belgesi, her mahalle içerisinde bulunan muhtarlar üzerinden kolay bir şekilde alınabilmektedir. Zaman içerisinde durumunu düzelten kişiler, muhtaçlık sınırının üzerinde bir yere ulaşmaları durumunda fakirlik maaşı hakkını yitirirler.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button