En Çok Tercih Edilen Üniversiteler Sıralaması 2023
Üniversiteye giriş sınavı sona erdi. Yüz binlerce öğrenci istediği okula ve bölüme girebilmek için ter döktü. Birçoğu istediği bölüme yerleşti, kalanlarsa ön lisans programlarına yerleşti ya da bir sonraki yıl şansını tekrar denemek için ders çalışmaya çoktan başladı. Öğrencilerin üniversiteye girişte yaptıkları tercihlere göre en çok tercih edilen bölüm 564 bin 638 ile İlk ve Acil Yardım oldu. Ön lisans programı olan bölümü 393 bin 454 ile hemşirelik takip etti. 314 bin 602 kişinin tercih etmesiyle sınıf öğretmenliği en çok rağbet gören üçüncü meslek oldu. 285 bin 461 kişi ise ilahiyat bölümünü tercih etti.
Diğer en çok tercih edilen bölümler ise sırasıyla 256 bin 766 ile Çocuk Gelişimi, 254 bin 858 kişi ile Hukuk Fakültesi, 251 bin 292 kişi ile Özel Eğitim Öğretmenliği, 223 bin 998 kişi ile Tıp Fakültesi, 219 bin 983 kişi ile Bilgisayar Programcılığı, 219 bin 914 kişi ile Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık olarak belirlendi. En çok tercih edilen bölümlerin arasında hukuk, diş hekimliği, rehberlik ve psikoloji de bulunuyor. Öğrencilerin tercihlerinde genellikle hızlı bir şekilde iş hayatına atılabileceği ve başlangıçta iyi bir maaş düzeyine erişebileceği meslekleri seçmeleri belirtiliyor.
En Çok Tercih Edilen Bölümlerin Çalışma Alanları
Ön lisans programı olan Çocuk Gelişimi bölümünden mezun olan bireyler, çocukların bütün gelişim ve beceri alanlarının değerlendirilmesi, gelişimlerinin takip edilmesi, çocuğa ve aileye yönelik gelişimi destekleyici programların hazırlanması konusunda uzmanlaşırlar. Çocuk gelişim uzmanları ailelere çocuklarının yetiştirilmesi konularında eğitim ve rehberlik hizmetlerinin verilmesi, hastanelerde gelişim takibinin yapılması, oyuncak tasarımı ve çocuk kitapları konularında danışmanlık ve denetleme çalışmalarında, çeşitli yayın organlarında çocuklara yönelik programların hazırlanması konularında yardımcı olurlar. Bunun yanı sıra danışmanlık ve denetleme çalışmalarında, çocuk ve aile ile ilgili kurum ve kuruluşlara proje üretme, yürütme, danışmanlık ve yapılan projelerin gözden geçirilmesi çalışmalarını da yürütebilirler.
Özel Eğitim Bölümü farklı kategorilere ayrılıyor. Zihin Engelliler Öğretmenliği, İşitme Engelliler Öğretmenliği, Görme Engelliler Öğretmenliği, Üstün Zekalılar Öğretmenliği gibi farklı ana bilim dallarına ayrılan eğitimde. zihinsel, işitsel, görsel, bedensel engelleri olan öğrencilerle çalışılıyor. Eğitimcinin özel eğitim yöntemlerini kullanarak öğrencilerin gösterebilecekleri en iyi performansı yakalaması gereklidir. Ekstra emek ve sabır gerektiren bu bölümde eğitim görmek isteyenlerin farkındalık bilincine sahip olmaları gerekiyor.
Hukuk ve Diğer Bölümler
Hukuk eğitimi gören kişilerin tıpkı tıp eğitimi gören kişiler gibi bilindik meslekleri bulunur. Hukuk okuyan kişiler hakim, savcı, akademisyen, noter, icra müdürü, bankalarda uzman, hukuk müşaviri, kaymakam gibi görevlerde bulunabilir. Tıp eğitimi alan kişilerinse 6 senelik eğitim sürecinin sonunda tıp fakültesinden pratisyen hekim olarak mezun olması mümkündür.
Yabancı Dil Sınavı’ndan yeterli puanı alan kişilerin Tus’a girme hakkı bulunur. Tıpta Uzmanlık Sınavının kısaltması olan TUS’un kazanılmaması durumunda mezunların pratisyen hekim olarak mecburi hizmete gitmesi gerekir. Kamu ve özel sektörde çeşitli iş imkanları bulunan tıp fakültesi mezunları farklı alanlarda uzmanlaşabilirler.
Bilgisayar programcılığı, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, ilk ve acil yardım bölümleri de hem kamuda hem de özel sektörde çeşitli mesleklerin icra edilmesine olanak sağlar. Acil ve ilkyardım bölümünü tercih eden kişilerin meslektaşları, hastalar, hasta yakınları, hekimler, hemşireler ve diğer sağlık çalışanları ile etkili bir iletişim kurması, alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip içerisinde yer alması gibi öznel durumlar gerektirdiğinden bu bölümü tercih edecek kişilerin soğukkanlı olması gereklidir.