general

Elmaslar Hakkında Daha Önce Duymadığınız 8 İlginç Bilgi

İnsanlık tarihi boyunca mücevherler gücün ve gösterişin simgesi olmuştur. Prensesler büyük parlak taşlar takarak, kolyeleri sergileyerek güzellik ve gösterişlerini krallar ise altın taçlarını değişik renklerdeki taşlar ile süsleyerek güçlerini göstermekteydiler. Bizde bu yazımızda gücü ve güzelliğin simgesi olan elmaslar hakkında ilginç bilgileri derledik.


Elmasların tartılması diğer ürünlerden oldukça farklıdır. Bu mücevherlerde önemli olan krattır. Bilinenin aksine sadece beyaz renkte değil sarı, mavi, yeşil ve siyah renkte de olabilir.

Bilindiği kadarıyla ilk elmas madeni bundan 3000 yıl önce Hindistan’da keşfedilmiştir. Fakat yaşadığımız yüzyılda en çok maden Afrika’da bulunmaktadır.

Elmas karbondan oluşmaktadır ve yeryüzüne en yakın derinliği 160 km’dir. Volkanik patlamalar sonucu yeryüzüne çıkmaktadır.

Satürn ve Jüpiter karbon bakımından oldukça zengindir. Yani herhangi bir atom yağmurunda gökyüzünden elmas yağabilir.

Takı olarak özellikle de nişan yüzüğü olarak ilk defa 1477 yılında kullanılan elmasların sadece %20’si bu alanda kullanılmaktadır. Geri kalanlar ise endüstriyel alanda değerlendirilmektedir.

Elmaslar da kendi arasında sertlik anlamında değişiklik göstermektedir bazıları çok sert iken bazıları oldukça yumuşaktır. Plato elmaslar için ruh saklayıcı demiştir.

Kadınların hayranlıkları.
Yapılan araştırmaya göre dünyadaki tüm kadınlardan sadece %1’i bir kratlık elmasa sahiptir.

Tıpkı dolar gibi elmas borsası da vardır ve yatırımcılar burada da paralarını değerlendirmektedirler. Ancak bu yatırımı düşünenler oldukça dikkatli olmalıdır çünkü çok dalgalı bir piyasası vardır.

İlk olarak 2008 yılında üretilen sentetik elmaslar günümüzde baya popüler hale geldi. Özellikle görünüm anlamında oldukça hoş tasarıma sahip olan ürünlerin tercih edilirliği yüksek. Fiyat anlamında orijinal elmastan çok da ucuz sayılmamaktadır.

Daha öncede belirttiğimiz gibi elmaslar da birçok renkte olabilirler. Örneğin en çok beğenilen elmas olan Mavi elmaslar oluşumu sırasında aşırı şekilde bor elementine maruz kaldığı için bu rengi almıştır. Beyaz elmaslar maruz kaldıkları elemente göre renk almaktadırlar. Örnek olarak sarı ve turuncu olan elmaslar ise Azot ile etkileşime girdikleri için renk değişimi yaşamaktadırlar.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button