Sayfa içerikleri
Antik dönem içerisinde insan eli ile yapılan bazı yapılar günümüze kadar ulaşabilmeyi başarmış, ihtişamları ile tüm dünyanın dikkatini çekmiştir. Oluşturulan bir kurul, antik dönem içerisinden günümüze kadar ulaşan eserleri “Dünyanın Yedi Harikası” adındaki bir proje içerisinde toplayarak korunmalarını, gelecek nesillere de aktarabilmelerine olanak sağlamıştır. Liste her yıl belirli ölçekte yenilenerek keşfedilen yeni eserlerin ilave edilmesi ile güncellenmektedir. Liste içerisinde ülkemiz sınırları içerisinde yer alan Artemis Tapınağının da yer aldığını ve özenle korunduğunu görebilmekteyiz. Listemiz içerisinde yer alacak Dünyanın Yedi Harikası tüm özellikleri ile beraber sizlere sunulmaya çalışılacaktır.
Keops Piramidi
Yapım Tarihi: Milattan en az 2550 yıl önce
Bulunduğu Bölge: Mısır
Yapım Süresi: 30 yıl
Teknik Özellikleri: 145 metre uzunluk, 75 metre genişlik
Giza olarak adlandırılan 3 piramitlerden birisi olan Keops Piramidi, listemiz içerisinde yer alan tek piramittir. Dönemin Mısır kralı Firavun Khufu taradından yaptırılmış ve mezarı olarak tasarlanmıştır. Piramidin gizemi halen çözülememiş olup araştırmalar halen devam etmektedir. Tarih içerisinde Dünyanın Yedi Harikası listesinde bugüne kadar ayakta kalan tek yapı olarak gösterilmektedir.
Babil’in Asma Bahçeleri
Yapım Tarihi: Milattan önce yedinci yüzyıl
Bulunduğu Bölge: Mezopotamya
Yapım Süresi: Tam olarak bilinmiyor
Teknik Özellikleri: Tam olarak bilinmiyor
Tarih kitapları içerisinde Babil’in Asma Bahçeleri hakkında çok fazla bilgi ve rivayet geçmektedir. Bahçenin içerisinde birden çok akarsu kaynağının bulunduğu, egzotik bitkilerle zengin çat katkı asma bir bahçe olduğu dile getirilmektedir. Ancak; bu yapıya ait tüm izlerin günümüze kadar tamamen silindiğini görmekteyiz. Yapı hakkındaki tüm bilgiler tarih kitapları içerisinden ve yapılan tablolardan alınarak elde edilmiştir. Metinlerde bahçenin çok katkı, ihtiyaçlı bahçelere sahip olduğu, birçok noktasından sular aktığı ve nadir egzotik bitkiler ile dolu olduğunu görmekteyiz. Bu bilgilerin gerçek ya da yalan olduğu konusunda bir fikir bulunmamaktadır.
Zeus Heykeli
Yapım Tarihi: Milattan önce beşinci yüzyıl
Bulunduğu Bölge: Olimpia
Yapım Süresi: Tam olarak bilinmiyor
Teknik Özellikleri: 12 metrelik bir yüksekliğe sahiptir.
Yunan mitoloji tanrısı Zeus adına yaptırılan bu heykel bulunduğu dönemin en ihtişamlı yapıları arasında yer almaktadır. Heykelin yapımında metal parçalar, altın ve fildişi kullanıldığı görülmekte. 12 metre yüksekliğe sahip olan Zeus Heykeli, bölgede çıkan bir yangın sonucunda ciddi zararlar görerek yok olmuştur.
Rodos Heykeli
Yapım Tarihi: Milattan önce üçüncü yüzyıl
Bulunduğu Bölge: Rodos
Yapım Süresi: 12 yıl
Teknik Özellikleri: 32 metreye sahip dev bir heykel
Yunan mitolojisi içerisinde yer alan güney tanrısı Helinos adına yapılan Rodos Heykeli, Dünyanın Yedi Harikası listesine girmeyi başarmıştır. Heykel yaptırıldıktan bir müddet sonra meydana gelen büyük bir deprem heykelin büyük yara almasına neden olmuştur. Uzun süre harabe olarak kalan heykel onarılmamış, tarih içerisinde yok olmuştur.
İskenderiye Feneri
Yapım Tarihi: Milattan yaklaşık 300 yıl önce
Bulunduğu Bölge: İskenderiye / Mısır
Yapım Süresi: 40 yıl
Teknik Özellikleri: 166 metrelik boyu ile dünyanın en uzun feneridir.
Dünyanın Yedi Harikası içerisinde yer alan İskenderiye Feneri, 166 metrelik boyu ile dünyanın en büyük feneri olarak gösterilmektedir. On beşinci yüzyıla kadar ayakta kalmayı başaran fener, dönemin gemicilik ve ticari işlemlerinde kullanılmıştır. Sebebi belli olmayan bir durum sonucu yok olmuştur.
Kral Mausollos’un Mezarı
Yapım Tarihi: Milattan yaklaşık 350 yıl kadar önce
Bulunduğu Bölge: Bodrum / Muğla
Yapım Süresi: Tam olarak bilinmiyor
Teknik Özellikleri: Dört bir yanı heykeller ile çevrilmiş, 45 metreye sahip bir yapı
Genelde birçoğumuz bu eseri Halikarnas Mozolesi olarak bilmekte. Mezarın çevresinde bulunan 4 adet heykel farklı heykeltıraşlar tarafından yapılmış olup mezara renk katmıştır. Kralın karısı ve kız kardeşi tarafından yaptırılan bu anıt mezar 16. Yüzyıla kadar korunmuştur. O dönemde meydana gelen haçlı seferleri sırasında yapı yıkılmış, taşları ile Bodrum kalesi yapılmıştır.
Artemis Tapınağı
Yapım Yılı: Milattan yaklaşık 550 yıl önce
Bulunduğu Bölge: Efes / İzmir
Yapım Süresi: Yaklaşık 120 yıl
Teknik Özellikleri: Yapı tamamen mermerden üretilmiştir
Günümüzde yapıya ait sadece 2 mermer parçası kaldığını ve geri kalan kısmının tamamen yerle bir olduğunu söyleyebiliriz. İlk olarak milattan önce yedinci yüzyılda yapımına başlanan Artemis Tapınağı, çıkan yangınlar sonucunda ertelenmiş, 550 yılında ancak tamamlanabilmiştir. Keops piramidi hariç listedeki tüm yapıların günümüze kadar ulaşmadığını görmekteyiz.