Dul ve Yetim Aylığının Anneye Devri

Dul ve Yetim Aylığının Anneye Devri

Dul ve Yetim Aylığının Anneye Devri konusu son zamanlarda birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Öncelikle dul ve yetim aylığından bahsederek şartlarını dile getirmeye çalışacağız. Bununla beraber Dul ve Yetim Aylığının Anneye Devri oluyor mu sorusuna yanıt vermeye çalışacağız. Kız ve Erkek çocuklarının yetim aylığı alabilmesi için aranan şartlardan bahsedecek olursak;

Kız Çocuklarının Yetim Aylığı Alabilme Şartları

10 yıldan fazla çalışan ya da emekli olan kişilerin vefat etmesi durumunda kız çocuklarının yetim aylığı alabilmesi için ;

  • Evli olmamaları
  • Devlet memurluğunda çalışmamaları gerekmektedir. Hizmet şartı 10 yıldan fazla olan kişilerin vefat etmesi durumunda bu şartlar aranmaktadır.

Hizmet süresi minimum 5 yıl olan kişilerin vefat etmeleri durumunda kız çocukların yetim aylığı alabilmesi için;

  • Yabancı bir ülkede çalışmaması gerekmekte
  • Herhangi bir kurumda SSK ya da Bağkurlu olarak çalışmamaları gerekme
  • Evli olmaması gerekmektedir.

Hizmet şartlarına göre aranan şartlar eğer kız çocuklarında mevcut ise normal şartlarda 18 yaşını doldurana kadar yetim aylığı alabilirler. Eğer kız çocukları Ortaöğretim kurumlarında öğrencilik yapıyorsa 20, yüksek öğretimde okuyorlar ise 25 yaşlarını dolduruncaya kadar yetim aylığı alabilirler.

Erkek Çocukların yetim Aylığı Alabilme Şartları

Vefat eden kişilerin erkek çocukları da yetim aylığının sağlamış olduğu maaş olanaklarından faydalanabilirler. Erkek çocuklarda aranan şartlardan bahsedecek olursak;

  • Yabancı ülkede çalışmayacak
  • Devlet memuru ya da özel bir sektörde SSK’lı ya da Bağkurlu çalışmayacak
  • Evli olmayacak
  • Eğer erkek çocuk herhangi bir eğitim almıyor ise yetim aylığını maksimum 18 yaşına kadar alabilirler. Ön lisans programlarında okuyanlar 20, Lisans programlarında okuyan kişiler 25 yaşlarına kadar maaşlarını alabilirler. Okul 25 yaşından önce biter ise okulun bittiği gün maaş kesintisinin başladığını belirtmek isteriz.

Dul ve Yetim Aylığı Nasıl Belirleniyor?

Eşlerin vefat etmesi durumunda he çocuklara hem de dul kalan kişilere bağlanan maaş, vefat eden kişinin geliri üzerinden maaş paylaşımı yapılmaktadır. Memur, emekli ayrımı olmaksızın vefat eden kişinin aylık olarak alması gereken ücretin %60’ı dul kalan eşe, %30 ise çocuklara yetim maaşı olarak dağıtılmaktadır. Bu durum  tek çocuk üzerinden hesaplanmaktadır. Eğer çocuk sayısı iki ise oran %50 – %25 – %25 şeklinde dağıtılmaktadır. Eğer çocuk hiç yok ya da 25 yaşın üzerindeler ise sadece dul eşe %75 oranında bir aylık bağlanmaktadır.  2 çocuk ve üzeri olması durumunda vefat eden kişinin geliri tamamen eşit olarak paylaştırılarak eşe ve çocuklara dağıtılmaktadır.

Dul ve Yetim Aylığının Anneye Devri

Kız ya da erkek çocuklar yukarıda da dile getirdiğimiz üzere sadece belirli bir yere kadar yetim maaşı alabilmektedirler. Yetim maaşlarının belirlenen dilim sonrasında kesintiye uğrayacağını gören kişiler, kesintilerin annelere yansıtılıp yansıtılmayacağını merak etmektedir. Kesilen yetim maaşları anneye yansıtıldığını söyleyebiliriz. Burada da bir kesinti uygulandığını, annenin, yetimin aldığı maaşın sadece %50’lik kısmını kendisine yansıyacağını bilmesi gerekmektedir.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button