health

Diş Bakımı Ve Diş Sağlığımız için Bilinmesi Gerekenler

DİŞ BAKIMI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Diş bakımı hem sağlık hem de dişin görünümü açısından büyük önem taşımaktadır. Diş bakımının özensiz yapılması dişlerde deformasyona neden olmaktadır. Bu nedenle deformasyona uğrayan dişler çeşitli diş eti ve diş çürümelerine yol açmaktadır. Sağlıksız beslenme ve tütün, alkol vb. kötü alışkanlıklar gibi birçok faktörlerin diş çürümelerine sebep olduğu görülmüştür. Yersiz diş temizliği ile yemek artıklarının ve bakterilerin dişlerde birikmesine sebebiyet vermektedir. Düzenli yapılmayan diş bakımlarında sıkça görülen bir diğer sorun ise dişlerin sararması dır. Yeterli bakım yapılmadığı takdirde diş, gün içinde tüketilen kahve, çay ve sigaradan dolayı sararmaya sebep olmaktadır. Sararmalara sebep olan dişler görüntünüzü kötü etkilemektedir. Gün içinde tükettiğiniz gıdaları yemenizi kolaylaştıran dişlere çok şey borçlusunuz. Bu yüzden diş bakımınıza ve temizliğine dikkat etmeniz gerekiyor.

DİŞ BAKIMI NASIL YAPILIR?
Düzenli diş bakımının yanı sıra tüketilen besinlerde diş üzerinde olumlu etkiler yaratmaktadır. Alkol, sigara, soğuk ve sıcak tüketilen su veya gıdalar, şeker tüketimlerini aza indirerek diş sağlığınızı koruyabilirsiniz. Her gün sadece birkaç dakikanızı ayırarak diş bakımınızı gerçekleştirebilir ve sağlıklı dişlere sahip olabilirsiniz.

Dişler Nasıl Fırçalanmalı?
Diş bakımında yapılan en büyük yanlışlardan biri fazla diş macunu kullanımıdır. Diş fırçasını kullanmadan önce su yardımıyla hafif ıslatarak temizlenmesini sağlayın. Diş fırçasına mercimek büyüklüğünde diş macunu sıkılmalı ve aşırıya kaçılmamalıdır. Diş macunu işleminden sonra fırçalama yöntemi il ön dişlerden başlanacak şekilde 45 derecelik açıyla diş etinden dişe doğru yavaş ve dairesel hareketler yaparak fırçalanmalıdır. Aynı işlemi arka dişlerde de uygulanarak fırçalama işlemi gerçekleştirilmelidir. Ön dişlerin arka yüzleri fırça dikine tutularak, arka dişlerin çiğnemede kolaylık sağladığı çiğneyici yüzleri ileri geri hareketlerle fırçalanmalıdır. Diş bakımı kadar dil bakımı da çok önemlidir. Ağız kokusuna yol açan bakteriler dil yüzeyinde bulunmaktadır. Bu nedenle dili de diş fırçasıyla temizlemeniz gerekmektedir. Diş fırçaları 3 veya 4 ay aralıklarla mutlaka yenilenmelidir.

Diş İpi Nasıl Kullanılır?
Diş bakımında diş fırçasının yanı sıra diş ipleri de yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Yemek sonrasında diş aralarında kalan yemek artıkları bazen fırça kullanımı ile çıkamamaktadır. Diş hekimleri küçükten büyüğe herkesin diş ipi kullanmasını önermektedir. Diş fırçası ile çıkamayan diş aralarında bulunan yemek artıkları diş çürümesine sebep olmaktadır. Diş çürümelerini önlemek için diş ipleri kullanılarak diş aralarında biriken yemek artıklarını temizleyerek çürük oluşumunu engellemektedir.

Diş temizliği için kullanılacak diş ipi yaklaşık 30 cm diş ipine gerek duyulmaktadır. Diş ipinin bir bölümü işaret parmağı diğer bölümü ise orta parmağa dolanması gerekir. Bu işlemden sonra ipin ortada kalan bölümü işaret parmağı kullanılarak ileri ve geri itme hareketleri ile dişlerin arasına geçirilmesi gerekir. Bu hareketi yavaş bir şekilde yapmanız gerekir. Sert bir şekilde yapmanız durumunda hassas olan diş etlerinin kesilmesine sebep olabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise, alt ve üst dişler için ayrı diş ipi kullanmanız gerekiyor. Diş aralarına ip yerleştirildikten sonra ise aşağıya ve yukarıya yapılacak hareketlerle diş temizliğinizi tamamlamış olursunuz. Diş iplerine eczanelerden veya birçok marketlerden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

DİŞ SAĞLIĞI İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN UNSURLAR

  • Her gün düzenli olarak sabah ve akşam en az iki kere dişler fırçalanmalıdır.
  • Vitamin açısından bol besinler tüketin.
  • Dengeli ve düzenli beslenin.
  • Sigara, alkol vb. kötü alışkanlıklardan kaçınmaya özen gösterin.
  • Havuç ve elma tüketin. Tüketeceğiniz bu besinler dişlerinizin daha hijyenli olmasını sağlayacaktır.
  • Çikolata ve tatlı tükettikten sonra mutlaka dişlerinizi fırçalayın ve ardından gargara yapın.
  • Asitli ve şekerli içecekleri tüketmemeye özen gösterin.
  • Sert kabuklu yiyeceklerden kaçının.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button