Dil Büyümesi Hissi Dilin Normalden Büyük Olması

Dil Büyümesi Nedir? Dil Büyümesi Neden Olur?

Her ne kadar toplum tarafından bilinen bir durum olmasa da başına gelen herkesi yakından ilgilendiren bir sağlık problemi olan dil büyümesi, temelde beslenme alışkanlıklarına dayanan, tedavisi ve iyileşme süresi de çok uzun olmayan bir sorundur. Daha geniş hatlarıyla bu durum hakkında bilgi edinmek isteyen okurlarımız için dil büyümesi nedir? sorusuna ve detayına yazımızın devamında yer vermeye çalıştık.

Dil Büyümesi Nedir?
Beslenme düzeninde lif içeren besinlere çok az yer verilmesine bağlı olarak ortaya çıkan dil büyümesi, aynı zamanda tüketilen lif içerikli besinlerin doğal olmayıp endüstriyel ve hormonlu olmalarına bağlı olarak da kendini gösterebilmektedir. Dolayısıyla lif içeriği yüksek olan sebze ve meyveleri düzenli olarak tüketmenin yanı sıra bunların taze ve organik olmalarına dikkat etmek de bu anlamda son derece önemli bir faktördür. Dil büyümesi nedir? sorusuna yanıt verdikten sonra şimdi de hastalığın genel nedenlerini biraz daha detaylandıralım. 

Dil Büyümesi Neden Olur?
Daha önce de ifade ettiğimiz gibi dil büyümesi neden olur? sorusunun yanıtını beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak daha çok lifli gıdaların tüketilmemesi sonucu gelişen vitamin eksikliği şeklinde ifade edebiliriz. Bunun yanı sıra demir eksikliği de dil büyümesinde başrol oynayan etkenler arasında gösterilebilmektedir. Tüm bu nedenlere bağlı olarak oluşum gösteren dil yüzeyinde iltihaplanmalar, aft olarak adlandırılan yaralar da dil büyümesine etki eden olumsuzluklar arasında yer almaktadır.

Peki dil büyümesi belirtileri nelerdir? Ne gibi bulgular dil büyümesine işaret eder? 


Dil Büyümesi Belirtileri Nelerdir?
Normal koşullarda sağlıklı beslenen bireylerde kendi kendini temizleyen bir organ olan dilin, pembe renkte olması gerekmektedir. Ancak dil büyümesi vücut bulmuş olan bireylerde dil artık daha koyu bir renk almıştır. Bunun yanı sıra dilde büyüme, sarkıklık ve şişme gibi bulgular da önemli belirtiler arasında yerini almaktadır. Tüm bunların yanı sıra dil, tat alma yeteneğini önemli ölçüde yitirir ve bunlara sertleşme de eşlik eder.
Normal koşullarda bu şikayetlerin birkaç gün içerisinde son bulması gerekmektedir. Ancak şikayetlerin bu süre zarfında son bulmaması halinde bir doktora başvurmak doğru olacaktır.

Dil Büyümesi Tedavisi
Dil büyümesi tedavisi genel olarak bir doktor muayenesi ya da müdahalesi gerektirmeden mümkün olan bir durumdur. Şikayetlerin başlamasının üzerinden yaklaşık 2-3 gün sonra kendiliğinden iyileşmektedir. Bunun yanı sıra dilde büyüme ya da şişme gibi şikayetlerin yanı sıra aft, iltihaplanma gibi daha ağır durumların da eşlik etmesi halinde bir doktora başvurularak vereceği ilaçları kullanmak suretiyle tedavi yoluna gitmek daha anlamlı ve isabetli olacaktır. Aft ve iltihaplanma gibi şikayetler olmasa bile dil büyümesi, oluşumunun üzerinden birkaç gün geçmesine rağmen herhangi bir iyileşme göstermiyorsa yine bir doktora başvurmak gerekecektir. Doktorun, şikayetlerin gerilemesi ve kaybolması için vereceği krem ya da gargaraların düzenli kullanılması oldukça önemlidir.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button