Ders Arası Uyku Başarıyı Yükseltiyor
Okul döneminin başlamasıyla beraber öğrenciler de yoğun bir ders çalışma temposuna girerken, uzmanlar da bu dönemde uykunun önemi üzerinde ısrarla durmaya devam ediyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, ders aralarında kısa süre de olsa uyuyan öğrencilerin daha kolay öğrendiğini ifade etti. Yani ders arası uyku başarıyı yükseltiyor. 2017’de gerçekleştirilmiş olan bir araştırmaya göre kötü ve düzensiz uyuma alışkanlıklarına sahip olanların Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığı artmaktadır. Yine Cerrahpaşa Nöroloji Anabilim Dalı’nda görev yapan Prof. Dr. Derya Uludüz de ilkokul çağındaki öğrencilerin 10 saat, ortaokul düzeyindeki öğrencilerin 9, lise öğrencilerinin ise 8 saat uyumalarının oldukça önemli olduğuna dikkat çekti.
Sağlıklı Uyuyanlarda Daha Kalıcı Öğrenmeler Gerçekleşiyor
Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, yeterli ve düzenli bir uyku alışkanlığına sahip çocuk ve erişkinlerde öğrenmelerin daha kalıcı olduğunu ifade etti. Düzensiz uyuyanlarda ise öğrenilen bilgilerin çok sağlıklı ve kalıcı olmadığını, kısa bir süre sonra kaybolup gidebileceğini belirtti.
Düzensiz ve Az Uyuyanlarda Alzheimer Riski
2017’de Belçika’da gerçekleştirilmiş olan ve Brain adlı tıp dergisinde de yayımlanmış olan bir çalışmanın sonuçlarını da aktaran Yılmaz, araştırmanın sonuçları ile ilgili olarak: “Söz konusu bu çalışmada insanları iki farklı gruba ayırdılar ve her bir gruba görevler verdiler. Çalışmaya katılanların beyin omurilik sıvılarından örnekler alındıktan sonra, bazı proteinler incelendi.
Tau Protein ve Beta-Amiloid olarak adlandırılan ve Alzheimer’e yatkınlığı arttırdığı bilinen proteinlerin iyi uyuyanlarda daha düşük çıktığı saptandı. Bunun tam aksine kötü uyuma alışkanlığına sahip olanlarda ise bu iki protein değeri yüksek çıktı. Bu sayede uyku bozukluğunun yalnızca öğrenmede değil bellekle alakalı mekanizmaları bozduğunu ve Alzheimer ile bunamaya yatkınlığı arttırdığını çok daha net bir şekilde söyleyebiliyoruz.” şeklinde konuştu.
Ders Arası Uyku Başarıyı Yükseltiyor
Sınav hazırlığı içerisinde olan öğrenciler için de başarılarını arttırmalarına yönelik olarak birtakım tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Yılmaz, öğrencilerin, ders çalışmalarına ara verdikleri süre içerisinde televizyon, internet ya da telefonları ile ilgilenmek yerine kısa bir süre uyuduktan sonra tekrar uyanıp ders çalışmaya yeniden devam ettikleri takdirde daha hızlı ve daha az tekrar ile daha kalıcı öğrenmeler gerçekleştirdiğini ifade etti. Bu şekilde bilginin sağlanmasında beyinde bulunan ve hipokampüs olarak adlandırılan bölgenin, REM uykusu esnasında sinaptogenez sayesinde bilgi oluşumunun daha hızlı hale geldiğini belirtti.
Yine Prof. Dr. Derya Uludüz de, öğrenme potansiyeli üzerinde uykunun çok önemli bir faktör olduğuna değinerek; sabah saat 07.00’de uyanan bir çocuğun akşam saat en geç 21.00’a kadar uyuması gerektiğini, ortaokul öğrencilerinin 22.00 ve lise öğrencilerinin de 23.00 dolaylarında uyuması gerektiğini vurguladı.
Zira saat 23.00’den sonra vücutta melatonin olarak adlandırılan bir hormon salgılanmakta ve bu hormon çocukların gelişimi için sin derece kritik bir öneme sahip bulunmakta. Aynı zamanda büyümede ve hücrelerin yenilenmesinde de son derece etkili olan melatonin hormonunun mutluluk sağlayıcı bir etkisi de bulunmakla birlikte, kemik gelişimi üzerinde de son derece etkili ve öğrenmeye de ciddi anlamda katkı sağlamakta.
Uyumadan 1 Saat Öncesine Kadar Ders Çalışmak Öğrenme Potansiyelini Yükseltiyor
Yine Prof. Dr. Derya Uludüz’ün konu ile ilgili olarak yapmıs olduğu açıklamalara göre; düzenli uyku güçlü bir hafıza açısından çok önemli olup ders çalıştıktan sonra minimum 1 saat içerisinde uyunması halinde, gerçekleştirilen öğrenmeler çok daha etkili ve aynı zamanda bir o kadar da kalıcı bir niteliğe sahip olmaktadır.
Çok sağlam uyurum 🙂
Yıllardırda uyumaya devam ediyorum bakalım okulu bitirebilecek miyiz.Uyumak güzeldir.