Çocuklarda Alt Islatma Sorunu Ve Ebeveynlerin Yaklaşım Şekli

Tıp dilinde‘enüresis’ olarak bilinir. Halk arasında ise yatak ıslatma olarak bilinen psikolojik ya da tıbbi bir rahatsızlıktır. Genellikle çocuklarda ve 60 yaş üstü kişilerde görülür. Özellikle de çocuklarda psikolojik baskılar, okul hayatındaki başarısızlıklar, aile içi şiddet ve baskılar alt ıslatmayı tetikleyebilir. Fiziksel olarak ise; böbrek rahatsızlığı, çeşitli mesane problemleri, parazitler gibi sağlık sorunları bu durumu tetikleyebilir.

Ebeveynlerin Bu Duruma Nasıl Yaklaşmaları Gerekir?
Öncelikle anne ve babaya düşen görev sabırlı ve sakin olmaktır. Alt ıslatmanın altındaki sebebin psikolojik bir etkenden mi ya da ciddi bir sağlık probleminden mi kaynaklandığını bulmaları gerekmektedir. Fiziksel bir problemden kaynaklanıyorsa uzman üroloji bölümü doktorları aracılığıyla bu sorun kökünden halledilebilir. Fakat sorun tamamen psikolojik ise anne ve babaya biraz daha fazla iş düşüyor demektir.

Anne ve babanın böyle bir durumda çocuğa asla kızıp bağırmamaya dikkat etmesi gerekir.
Bunu kesinlikle çocuklarına bir suç olarak yüklememelidirler. Aksi durumda çocuk korkarak daha da altını ıslatabilir bunun yanında daha da kötü olarak kalıcı psikolojik hasarlar kalabilir.

Ailenin tuvalet eğitimine zamanından önce başlaması ve eğitim verirken baskıcı bir tavır alması çocuklarda korku ve endişeye neden olmaktadır. Ve çocuklarda duygusal denge bozukluğu görülebilir. Tuvalet eğitiminin hiç verilmemesi de enüresise (alt ıslatma) neden olabilmektedir.

Alt ıslatma Sorunu Nasıl Tedavi Edilir

Alt ıslatma sorunu ile çocuğun duygusal dünyası arasında bir bağ vardır. Uykusunda idrar kaçıran çocuk sözlü olarak duygularını dile getiremiyor, ailevi ve sosyal yaşamında zorluk yaşıyor olabilir. Ailesinden yeteri kadar sevgi ve ilgi görmeyen çocuklar altını ıslatarak kendilerine ilgi göstermelerini belli ediyor olabilirler. Aile içindeki huzursuzluk, çocuğa şiddet ya da ebeveynler arasındaki sözlü ya da fiziksel şiddet de hastalığı tetikleyen durumlar arasındadır. Anne veya babaya aşırı bağımlı olma, ailenin çok fazla koruyucu ve baskıcı olması da hastalığın oluşma nedenleri arasındadır.

Bu sorunu çözebilmek için bazı aileler çocuğa su içirtmeme, gece geç saatlerde çocuğu uyandırarak zorla tuvalete götürmeye kalkışabilir. Bu ve bunun gibi tutumlar kesinlikle yanlıştır. Böyle yaparak sadece o geceyi kurtarmış olurlar. Kökten çözüm de sağlayamazlar.

Bunun yerine çocuk yatağından kuru kalktığı zamanlar çocuğu ödüllendirmek daha faydalı olabilir. Ya da ‘bunu yapabileceğini biliyordum’ gibi ılımlı bir şekilde yaklaşarak motive edici sözler söylemek daha başarılı olacaktır. Bunun üstesinden çocuğunuzla birlikte gelmelisiniz. Unutmayın ona yardımcı olabilecek sadece sizlersiniz.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button