Çin’in En Zengin Köyü Olan Huaxi Hakkında Bilmedikleriniz
Çin’in en zengin köyü olan Huaxi hakkında bildiklerimiz oldukça sınırlıdır çünkü köy adeta bir sır kapısı gibidir ve köylülerin yabancılar ile konuşması yasaktır. Kuzey Kore’nin küçültülmüş halidir kısaca.
Sosyalizm ile yönetilen Huaxi köyü’ndeki halka sunulan imkanlar; ücretsiz sağlık hizmetleri, tüm eğitim hizmetleri, son derece lüks evler, son model araçlar ve banka hesaplarındaki 250 bin dolarlık paradır. Köyün her tarafında tüm dünyada bulunan heykel, kule ve yapıların birer kopyası vardır. Örneğin Eyfel kulesi, Mısır Piramitleri ve Pisa Kulesi gibi.
Ancak hayat onlar için dışardan bakıldığı kadar güzel olmaya bilir çünkü köye yerleşmek zaten oldukça zor bir durum ancak köyden çıkmak daha zor. Ağır çalışma şartları da cabası. Bu yazımızda Çin’in en zengin köyü olan Huaxi’yi ele aldık.
Huaxi’de kaç kişinin yaşadığı kesin olarak bilinmiyor ancak tahmini olarak 350 bin kişinin olduğu düşünülüyor.
Toplamda 100 hektarlık bir alan üzerinde kurulu yani kutu kadar bir yerdir.
1950 yılından sonra Wu Renbeo başkanlığa seçilip başa gelince köy nüfusunda müthiş bir artış yaşanıyor.
Sanayiye karşı son derece dikkatli olan Renbao yaptığı girişimler ile 12 dev şirketi köye çağırıyor.
Renbao öldükten sorna başa gelen Wu Xie köyü cennetten bir parça haline getireceğini vaat ediyor.
Köyde bulunan 2.000 hane ücretsiz sağlık hizmetleri ve eğitim hizmetleri ile beraber 250bin dolarını lüks araçlarında yiyorlar.
Köyde uyuşturucu ve kumar yasak yakalanan büyük cezaya çarptırılıyor ve hiçbir gece kulübü bulamazsınız.
Eğer bir gün köyü terk edip gitmeye karar verirseniz tüm mal varlığınızı köyde bırakmak zorundasınızdır.
Köyde yaşayan işçiler haftanın tüm günleri çalışmaktadırlar.
Köydeki insanların birçoğu demir çelik fabrikasında çalışmaktadır.
Sanayi dışında birde köyde 80 adet tekstil fabrikası mevcuttur kadınlar da burada çalışmaktadır.
Köydeki bulunan fabrikalarda sadece Huaxi’nin yerlileri değil aynı zamanda yabancılar da çalışmaktadırlar.
Köydeki işçilerin herhangi bir tatil olanağı olmadığı için yönetim tatilde görebilecekleri şeyleri onların ayağına getirmiştir. Çin seddi, Eyfel Kulesi, Mısır Piramitleri, Özgürlük Anıtı gibi
Köyde sürekli olarak her saat başı milli marş çalınmaktadır.
Köyde son yıllarda yapılan bina çinin en yüksek binalarından biridir ve yapımına tam 50 milyon dolar harcanmıştır.
Huaxi köyünün tek umudu ise günün birinde şehir olmak diyebiliriz.