Cesaret Nedir? Cesaret Felsefesi Kavramı

Kişisel gelişim dersleri yazı dizimizde bu gün cesaret nedir konusunu işleyeceğiz. Dünyaca ünlü bilgeler ve Zen ustalarının bu konuya bakış açısını daha olgunca bulduğumuzdan onların bakış açısı ile bakmaya çalışacağız. Bu bilgelerden birisi de Osho’dur. Ona göre cesaret nedir sorusunun cevabı; cesur ile korkak arasında herhangi bir fark yoktur. Fakat çok az ama çok etkili bir nokta var ki; korkak kişi korkularını dinleyip geride kalırken; cesur kişi korkulara rağmen onları dinlemeyip ileri atılan kişidir. Korkak kimse, ömür boyu korkak kalmaz. Olaylara ve durumlara göre korkak veya cesur olabilir.

Cesaret Nedir
Cesur kişi de her olaya aynı tepkiyi vermez. Bazen geri geçilmek daha akıllıcadır. Korkunun zihinden gelen yapay bir dürtü olduğunu da savunan bilgelere göre; cesaret ve ileri atılmak bizim özümüzde vardır. Korku ise bize sonradan programlanır. Akıllı kimse, ölçer biçer tartar ve bir sürü risk görür. Kalbi daha çok dinleyen kimse, ne olursa olsun der atılır ileriye… Fakat burada cesaret nedir diye sorgularken çok genel bir tabir kullanıyoruz.

Neye göre kişi cesur veya korkak oluyor
Serengeti otlaklarında bir aslan ile karşı karşıya kalan biri, aslanın üzerine atılınca cesur olmuyor, aptal oluyor. Çünkü kesin olarak kaybedeceği bir savaşa bile bile giriyor. Bu çizgiyi de koymak lazım. Bunun yerine, tabanları yağlayan ve Allah ne verdiyse diyen kimse de korkak değil , hayatta kalma iç güdüsünü takip eden haklı ve akıllı bir kimsedir. Örnekler binlerce farklı şekilde verilebilir. Hile desise veya zorbalıkla sizin hakkınızı elinizden almaya çalışan birine karşı dur! Diyememek korkaklık sayılabilir. Emeğinizi çalmak isteyen bir insana Dur demek doğal olandır. Ama bilgelerin dünyasında bu duruma karşı tepki farklıdır. Bunu hikaye ile açıklayalım.

Zen Hikayeleri
Bir zen ustasının bir yatağı bir battaniyesi ve bir aylık kira parası vardır, hırsız bunun tek odalı evine girer ve paraları alır. Zen ustası onu görür hırsız da zen ustasını görür. Bir süre bakışırlar ve Zen ustasından bir hamle gelmez. Hırsız parayı alıp gidecekken; Zen ustası hırsıza seslenir, belki der senin daha fazla ihtiyacın vardır, şu battaniyeyi de al! Bunun üzerine hırsız aldığı parayı utana sıkıla Zen ustasına verir ve özür diler. Sen der yüreği çok geniş bir insansın. Bana gösterdiğin bu anlayışı asla unutamam!
Sözün özü ; cesaret de hayatın bazı zamanlarında gereklidir, korkaklık da… Ama birisi doğamıza aittir, diğeri ise özümüze aittir. Eğer bir Zen ustası değilseniz, bunları yerinde ve zamanında kullanmaya çalışın. Kişisel gelişim alanında ilerlemek için ve kişisel olgunluğa erişmek için bunun farkındalığını kazanın.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button