Bilgisayar Hızlandırma
Bilgisayar Hızlandırma
Satın alınan her bilgisayar, kullanıcılarını belirli bir süreye kadar tatmin eder. Zaman içerisinde yüklenen oyun ve programlar nedeni ile yavaşlamaya, donmaya, kasmaya başlayan bilgisayarlar en önemli işlerimiz sırasında bizleri çileden çıkarmaya neden olurlar. Sürekli olarak format atamayan, format atmayı bilmeyen kişiler bilgisayarlarının yavaşlamaları durumunda ne gibi önlemler alabileceği ile bilgiler araştırmaktadırlar. Bu yazımızda 20 farklı yöntemden bahsederek bilgisayar hızlandırma rehberi hazırladığımızı, adımların uygulanması durumunda hızların büyük oranda arttığını görebilirsiniz.
Bilgisayar Hızlandırma İçin Yapılması Gerekenler
Bilgisayarların masaüstü alanları en çok enerji tüketen, bilgisayarların yavaşlamalarına neden olmaları ile tanınmaktadır. Özellikle Wallpaper yani arka plan resmini yüksek çözünürlüklü olarak kullanıyorsanız hemen sade, siyah, düşük çözünürlüklü bir arka plan kullanmaya çalışmalısınız.
Bilgisayar virüsleri, işletim sistemlerinin zayıflamasına neden olan etmenler arasında ilk sırada yer almaktadır. Dünyaca ünlü virüs programlarından birisini tercih ederek indirip kurun ve düzenli olarak bilgisayarlarınızı taratın. Silinen her virüs sonrasında işletim sisteminiz hissedilebilir bir şekilde hızlanacaktır.
Windows, işletim sistemlerinin daha stabil, güvenilir ve hızlı olabilmesi için sürekli olarak güncellemeler yayınlamaktadır. İşletim sisteminizi sürekli güncelleştirmeniz hızlandırmalardan etki almanıza olanak sağlayacaktır.
Eğer laptop, notebook gibi dizüstü bilgisayarlar kullanıyorsanız güç ayarları kısmından cihazın pil tüketimini güç tasarrufu moduna alın. Bu ayar hem cihazın kullanım süresini hem de hızını artırmaya yetecektir.
Bilgisayar disklerinizi sürekli olarak temizleyin. C ve D diski içerisinde kullanmadığınız, işinize yaramayan uygulama, program ve oyunları silmeniz hızlandırma işlemine büyük oranda katkı sağlayacaktır.
Masaüstünün dağınık, sürekli dosyalar ile dolu olması da yavaşlamasına neden olmaktadır. Masaüstü bölümünü temizleyerek kullanmadığınız dosyaları vb. dosyaları silebilirsiniz. Diğer dosya ve klasörleri de tek klasör altında toplamaya çalışınız.
Başlat > Çalıştır kısmına girerek Msconfig yazarak gereksiz olarak gördüğünüz tüm programları kaldırın. Aynı zamanda bu alanda bilgisayarlarınızın ilk başladığı anda çalıştırması gereken uygulamaları da kontrol edebilirsiniz.
Tarayıcılar, internet hızına etki ettiği gibi bilgisayar hızına da etki eden unsurlar arasında yer almaktadır. Sık sık tarayıcı geçmişinizi temizlemeye çalışın. Tarayıcılar, geçmişlerini ön bellek içerisinde saklayarak bilgisayarlara yük bindirmektedirler.
Dizüstü bilgisayar kullanan kişiler, bilgisayarlarının sıklıkla ısındığını, ısınmaya bağlı olacak şekilde bilgisayarlarının yavaşladığını iddia etmektedirler. Bu aşamada kesinlikle soğutucu fan almalarını öneriyor, bilgisayarlarını daima temiz bir masa ya da yüzey üzerinde kullanmalarını tavsiye ediyoruz.
Bilgisayarlarda bulunan donanımlara ait sürücülerin de sürekli olarak güncellemeler aldığını söyleyebiliriz. Güncellemelerin yapılmaması durumunda bilgisayarlarda yavaşlamalar meydana gelmekte. İlk iş olarak sürücülerin güncel olup oladığını kontrol etmelisiniz.
Gelişen teknoloji ile beraber artık sistem özellikleriniz işlerinizi yerine getirmede zorlanmaktadır. RAM kapasitenizi artırmayı, anakartınıza uyumlu yüksek bir model ile değiştirmeye çalışın. RAM değişimi sonucunda hızınızın bariz bir şekilde arttığını görebilirsiniz.
Bilgisayar kasaları ya da notebook kasaları belirli bir kullanımdan dolayı tozlanmaktadır. Tozlar, bilgisayar parçalarının çalışmalarına büyük oranda engel olmaktadır. Bilgisayarcılara giderek ya da evde saç kurutma, fön makineleri ile bilgisayar kasalarının ve ekipmanların tozunu almaya çalışınız.
Eğer sadece oyunlara girince yavaşlama donma oluyorsa “Game Booster” adındaki uygulamayı indirerek bilgisayarlarınız ile ilgili optimizasyon yaptırmayı deneyebilirsiniz.
Bilgisayarların hiç kapatılmadan uzun süreli olarak kullanılmaları bellek tüketimlerinin artmalarına neden olmaktadır. Bu nedenle her 3, 4 saatte bir bilgisayarlarınızı yeniden başlatmaya çalışın.
Yukarıda da dile getirdiğimiz üzere gereksiz dosyaların silinmesi, sürücü güncelleştirmelerinin eksiksiz yapılması durumunda Bilgisayar Hızlandırma işlemlerinin başarılı bir şekilde yapıldığını göreceksiniz. Eğer bu yöntemlere rağmen hızlanma olmuyorsa bilgisayarınızı değiştirmekten başka çözüm olmadığını belirtelim.