Bebeklerde İshali Kesmek İçin Ne Yapmalı?
İshal; dışkının cıvık, sulu ve normalden daha fazla olması durumudur. Eğer, bebeğin bezi katı dışkıyı idrar gibi emiyor ve bebek günde 8-9 defa dışkılıyorsa ishal olmuş demektir. Bebeklerin ishal olmasına sebep olan birçok faktör vardır: Kötü beslenme, bazı parazitler ya da antibiyotikler. Yeni doğan bebekler ve 1-2 yaş grubu diğer bebeklere göre daha çok ishal olurlar. Sık sık kusma, midede şişkinlik ve sulu dışkı yapma gibi belirtiler bebeklerin ishal olduğuna işaret eder.
Bebeklerde İshal Olma Belirtileri
Bebekler henüz ek gıdaya geçirilmemişse, onlara anne sütünden başka hiçbir şey verilmemelidir. Bol bol anne sütü ile beslenmelidir. Çünkü ek gıdaya geçmeyen bir bebeğe ek gıda verilmesi durumunda ishal olma riski artmaktadır.
Eğer, bebekler ek gıdaya geçmişlerse çok titiz davranılmalıdır. Ağır ürünlerden özellikle kaçınılmalıdır. Çünkü bebekler sindirirken zorluk çekiyor ve bunun sonucu ishal olabiliyorlar.
Diş çıkarırken genelde ishal olurlar ve bazı virüsler, ateşli hastalıklar da ishal olmalarına sebebiyet verebilir. Hijyen çok önemlidir. Bebekler için kullanılan biberon, emzik, çatal, kaşık gibi malzemeler oldukça temiz ve sağlığa uygun olmalıdır. Bunların kirli olması demek kötü bakterilerin üremesi, dolayısıyla ishal için bir neden oluşturması demektir.
İshal çoğunlukla kusma ile birlikte görülür. Bebeklerde bu duruma oldukça dikkat edilmesi lazımdır. Çünkü hem kusma hem de ishal ile vücuttan bolca su kaybı olur. Bu durum bazen ölümlere bile sebep olabilir. Bu yüzden anne baba olarak bu tip durumlarda bebeklerin sıvı tüketimini artırmak gerekir.
Bebeğin göz altları çökmüş, dilinde kuruluk varsa, aşırı kusma, idrarını hiç yapmamış ve dışkısı sümüksü ise hemen bir doktora götürülmelidir. Bunun haricinde evde gözetim altında tutulabilir. İshal bir hafta içerisinde geçecektir. Bu sırada bebeğe bol sıvı verilmeli, beslenmesine oldukça dikkat edilmelidir. Eğer, yemek istemiyorsa zorlanmamalıdır çünkü bebeğin kusma riski vardır.
İshal olan bebek anne sütü ile beslenen bir bebek ise, sadece anne sütü ile beslemek gerekir. Altı aydan küçük bebeklere su içirirken, önce suyu kaynatıp sonra da soğutmak gerekir.
İshalden Kurtulma Yolları
İshalin en önemli düşmanı sudur. İshal olmuş bir bebeğe bol bol su verilmelidir. Şeftali suyu, kayısı suyu gibi şekerli şeyler verilmemelidir. Çünkü şeker ishalin en büyük yardımcısıdır.
Bebeğin yaşına göre bazı gıdalar vererek ishali önleyebilirsiniz. Pirinç, muz, yoğurt… Bu tip ek gıdalar içerisindeki maddeler gereği ishali keser. Tabi bu esnada bebeğe sıvı takviyesi yapılması gerekir.
Bebek ishalle beraber kusuyorsa, kusması bittikten bir saat sonra beslenmelidir. Çünkü kustuktan hemen sonra beslenirse, kusma riski tekrar oluşabilir.
Bebek pişik olmasın diye bezi sıklıkla değiştirilmelidir. Ayrıca herhangi bir riske karşı pişik kremi anne babaların evlerinde muhakkak bulundurulmalıdır.
Bebeklerde ishale bağlı olarak aşırı su kaybı oluşur. Bu durum bıngıldağının çökmesi, dudaklarda kuruluk, göz çukurlarının derinleşmesi, halsizlik, sürekli uyuma isteği, idrarın koyu renkte olması gibi belirtilerle kendini ele verir. Sıvı takviyesi mutlaka yapılmalıdır. Bebek anne sütü ile besleniyorsa anne sütü iyi oranda verilmeli ve en az anne sütü kadar su takviyesi yapılmalıdır.
Yeni doğan bebeklerde çoğunlukla sulu dışkı görülür. Bu durum normaldir fakat yüksek ateş, şiddetli kusma, aşırı mide ağrısı yaşıyorsa bebek bir sıkıntı vardır. Anne babaların bu tip durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna bebeği götürmesi gerekir.
İshal olmuş bir bebeğe şekerli ürünler kesinlikle verilmemelidir. Lifli gıdalar yerine daha çok yoğurt gibi gıdalar verilmelidir.