Abdest Nedir? Abdest Nasıl Alınır? Abdest Bozan Durumlar

Abdest, Farsça da âb (su) ve dest (el) kelimelerinden “el suyu” anlamını oluşturmaktadır. Bazı belirli ibadetlerin gerçekleştirilmesi için abdest farz kılınmıştır. İslam dini, temizliğe dikkat çeken bir dindir. Beden temizliğinin yanı sıra, İçinde maddi ve manevi temizliği de barındırır. Bedende bazı yerlerin su ile temizlenip yıkanması ile gerçekleştirilen bir ibadet şeklidir. Dinimiz Kur’ân-ı Kerîm, namaz, tavaf gibi ibadetlerde bulunmak için abdesti farz kılmıştır.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) buyurmuştur ki; “Temizlik îmânın yarısıdır.” (Muslim. Tahâret, 1)

ABDEST NASIL ALINIR?

Abdestin farzı dörttür;
Eller,” Eûzubillahimine şeytanirracim Biamillâhirrahmânirrahîm” dedikten sonra, bu aşamada bileklere kadar olan kısmı parmak araları ovuşturularak üç defa yıkanması gerekiyor.
Abestin birinci farzı yüzü yıkamaktır.

Ağıza su verme;
Sağ elimiz ile üç defa ağıza su verilir. Ağıza her su verilişinde ağzımızı çalkaladıktan sonra suyu dökeriz. Ağız içinde bulunan kirlerden temizlenmesini sağlamış oluruz.

Buruna su verme;
Sağ elimiz ile avucumuza yetecek miktarda su alarak burnumuza çekeriz ve sonrasında sol el ile sümkürerek burnumuzun içini temizlemiş oluruz.

Yüzü yıkamak;
İki avucumuza bolca su alarak saç bitiminden, çene altına kadar olan bölümü üç defa yıkarız.

Abdestin ikinci farzı kolları yıkamaktır.

Sağ kolu yıkamak;
Sağ kolu dirseğe kadar üç defa yıkarız.

Sol kolu yıkamak;
Sol kolu, sağ kolda yapıldığı gibi dirseğe kadar üç defa yıkarız.

Abdestin üçüncü farzı başı mesh etmek;

Başı mesh etmek;
Sağ elimizi ıslatıp başımızın dörtte birini sıvazlayarak mesh etmiş oluruz.

Kulakları mesh etmek;
Her iki eli de yeterince ıslattıktan sonra serçe parmağımızı kullanarak kulaklarımızın içini mesh ediyoruz. Kulakların arka kısmını ise sadece baş parmaklarımızı kullanarak temizliyoruz.
Boynu mesh etmek;
Serçe ve başparmaklarımızı kullanmadan yüzük, işaret ve ortak parmağımızın dışını kullanarak boynumuzu da temizlemiş oluruz.

Abdestin dördüncü farzı ayakları yıkamak;

Ayakları yıkamak;
Önce sağ ayak ile başlayıp parmaklardan topuk kemiğine kadar olan kısmı üç kez yıkarız. Sol ayak içinde aynısını yapıp abdestimizi sonlandırıyoruz.

ABESTİ BOZAN DURUMLAR
Vücudun herhangi bir yerinden kan, meni, idrar gibi bir maddenin çıkması. Vücuttan çıkan kan akıcı olup kanayan bölgeye dağılmadığı sürece abdesti bozmaz. Sivilce gibi yaradan çıkan sarı su ve irin içinde bur durum geçerlidir. Şâfiî ve Mâlikî mezheplerine göre dışkı ve idrar yolları dışında vücudun herhangi bir yerinden gelen kan abdesti bozmamaktadır.
Sarhoş olma, bayılma gibi şuurun kontrolüne engel olunan durumlarda abdesti bozmaktadır. Kişi uyku halinde ise uyku şekli değerlendirilerek abdesti bozulup bozulmadığı belirlenir. Yani yatarak derin uykuya dalmak abdesti bozarken, uyku ve uyanıklık arasındaki hal abdesti bozmaz. Oturduğu yerde uyuklayan kişinin abdesti bozulmadığı söylenmektedir fakat bu tarz uyku durumlarında kişinin abdesti tazelemesi tavsiye edilir.
Ağız dolusu kusmanın abdesti bozduğu söylenmektedir. Kusulan şey kan, safra veya yemek ayırt edilmeksizin abdesti bozmaktadır.
Hanefî mezhebine göre namazda gülmek abdesti bozar. Diğer mezheplerde ise namazda gülmek, namazın tamamen bozulacağı düşüncesi vardır.
Aşırı temas v cinsi münasebet veya dokunmada abdesti bozar. Hanefî mezhebine göre erkek ve kadının tenlerinin birbirine teması abdesti bozmaz. Fakat çıplak olarak kadın ve erkeğin tenlerinin sıcaklığının hissedilmesi ve fazla şehevî temasta kucaklaşma gibi bulunmaları durumunda abdest bozulur. Şâfiî mezhebinde ise, kadın ve erkeğin tenlerinin bir birine değmesi durumunda abdest bozulur. Hanbelî ve Mâlikî mezheplerine göre ise yapılacak herhangi bir temastan duyulan cinsel haz abdesti bozmaktadır.
Hanefî mezhebi dışındaki diğer üç mezhebe göre kişinin kendi cinsel organına dokunması durumu da abdesti bozmaktadır.
Bir kimse abdestliyken abdestinin bozulduğuna yönelik tereddüt ederse, Mâlikî mezhebine göre abdesti bozulmuş olur. Diğer üç mezhebe göre ise bu durum abdesti bozmaz.
Mest üzerine mesh yapan kişi yolcu olan kişilere üç, yolcu olmayan kişilere bir gün olarak verilen mesh süresinin dolması durumunda abdesti bozulmuş olur. Su bulamadığı için teyemmüm abdesti alan kimse suyu bulunda abdesti bozulur.

ABDEST İLE İLGİLİ HADİS-İ ŞERİFLER

“Abdestli bulunan oruç tutan gibidir.” (Deylemi)
“Can alıcı melekler gelince abdestli olan kişi, şehitlik mertebesine kavuşur.” (Taberani)
“Şüphesiz ki benim ümmetim, kıyamet gününde, abdestin hikmetleri sayesinde yüzleri nurlu, ayakları ve elleri parlak olarak çağırılacaktır. Yüzünün nurunu artırmaya gücü yeten kimse bunu yapsın.” (Buhârî-Vudû.3)
“Güzelce abdest alan, günahlarından sıyrılmış olur.” (Buhari)
“Namaz üç bölümdür ; bir bölümü taharettir, bir bölümü secdedir, bir bölümü de rükûdur. Artık onları hakkıyla eda edenin namazı da, diğer amelleri de kabul edilir. Namazı reddedilenin ise amelleri de reddedilir . ” (Mecma’uz-zevaid/salat.203)

ABDESTSİZ YAPILMAYAN İBADETLER

  • Namaz kılmak
  • Kur’ân-ı Kerîm’e elini sürmesi
  • Cenaze namazı kılmak
  • Kabe’yi tavaf etmek
  • Tilavet secdesi yapmak

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button